Ціни на продукти харчування в Україні упродовж Великоднього тижня майже не змінилися. Від 17 до 23 квітня їхня середня вартість зросла лише на 0,1%.
Про це свідчить "Економічний огляд тижня", який опублікував Нацбанк 24 квітня.
Найбільше подорожчалиу ціні свинина та яйця - на 0,8%. Натомість, найбільше подешевшали фрукти та м’ясо свійської птиці - на 0,9%. Алкогольні напої подешевшали на 0,3%,а тютюнові вироби подорожчали на 0,3%.
"Підвищення попиту на Великодні свята не мало суттєвого впливу на ціни, хоча й загальмувало їх зниження", - кажуть у Національному банку України.
Також надалі фіксують здешевшання лимонів, часнику та овочів борщового набору. Уперше від моменту запровадження карантину майже не змінилися ціни на туалетний папір.
Крім того, у Нацбанку кажуть, що впала ціна на ліки та на паливо. А от незмінними ціни залишилися на побутову техніку й товари особистого догляду.
Водночас, вартість страв, доставлених із ресторанів, зросла. У НБУ пояснюють, що це може відображати певне збільшення попиту на Великодні свята.
Нагадаємо, після Великодня в Україні рекордно подешевшали яйця. Важливий продукт з раціону українців втратив чверть вартості і нині ціни за десяток яєцьстартують від 15 гривень.
Відео Держава обіцяє регулювати ціни у супермаркетах на час карантину
Карантинні ціни більше не стрибатимуть - їх обіцяє регулювати держава. Йдеться про 10 найпопулярніших продуктів, два десятки засобів індивідуального захисту та ліки. Усі супермаркети та магазини зобов’яжуть завчасно повідомити, коли і на що вони збираються підвищити ціну. Про список "недоторканних " товарів і нові правила стримування цін - у сюжеті. Більше про коронавірус