МЗС вважає, що трагедія 2 травня в Одесі обумовлена російським проектом "Новоросія"
МЗС вважає, що трагедія 2 травня в Одесі обумовлена російським проектом "Новоросія"

МЗС вважає, що трагедія 2 травня в Одесі обумовлена російським проектом "Новоросія"

МЗС України вважає, що реалізація розробленого Росією проекту "Новоросія" призвела до трагедії 2 травня 2014 року в Одесі. Про це повідомляє прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.

"Події 2 травня 2014 в Одесі стали черговим елементом в ланцюзі провокацій РФ в рамках реалізації провального проекту "Новоросія", спрямованого на дестабілізацію українського Сходу і Півдня і дезінтеграцію України...Єдиною стороною, яка явно не зацікавлена у встановленні об'єктивної картини трагічних подій в Одесі і причин, які призвели до трагедії, є Росія", - зазначає українське МЗС.

На думку українських дипломатів, російська пропаганда продовжує використовувати цю трагедію для розпалювання ворожнечі і ненависті.

МЗС також зазначає, що РФ не лише ховала одного з головних фігурантів розслідування, колишнього заступника начальника ГУ МВС Одеської області Дмитрия Фучеджі, але й надала йому своє громадянство, відмовивши Україні в його екстрадиції.

Крім того, в рамках переговорів про проведення взаємного звільнення утримуваних осіб у вересні - грудні 2019 року Росія наполягала на видачі щонайменше 9 осіб, які брали пряму або непряму участь в організації масових заворушень в Одесі під російськими прапорами.

За результатами розслідувань кримінальних провадженнях за фактами подій в Одесі 2 травня 2014 до суд скеровано 37 обвинувальних актів. Щодо 3 осіб судами винесені обвинувальні вироки. Державне бюро розслідувань здійснює окреме досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо можливої причетності спецслужб РФ до організації заворушень в Одесі.

Нагадаємо, 2 травня 2014 р. в Одесі в ході масових заворушень загинули 48 осіб і понад 250 були поранені. Більшість жертв трагедії загинули в результаті пожежі в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення були організовані і навмисне сплановані.

Источник материала
loader
loader