МВФ змінив умови програми для України
МВФ змінив умови програми для України

МВФ змінив умови програми для України

Переговори між МВФ і Києвом тепер спрямовані не на забезпечення для України трирічної Програми розширеного фінансування (EFF), а на досягнення умов для запуску програми Stand-by, яка передбачає менші обсяги й розрахована на 18 місяців.

Про це 7 травня повідомив директор пресофісу МВФ Джері Райс.

«Враховуючи безпрецедентну невизначеність навколо економічних та фінансових перспектив, а також необхідність зосередити пріоритети політики на нових термінах захищеності та стабілізації, переговори були переключені на програму Stand-by, розраховану на 18 місяців», - зауважив представник Фонду.

Він уточнив, що місія МВФ зараз «перебуває у тісному контакті» з Києвом у віртуальному режимі та «обговорює політику, яка могла би бути підтримана програмою Stand-by замість EFF».

Це, за його словами, «забезпечило би підтримку платіжного балансу (України – ред.) з метою посилення реакції влади» на наслідки пандемії для економіки та сфери охорони здоров'я.

До слова, раніше Нацбанк заявив, що МВФ не висуватиме нових умов Україні.

Україна розраховує отримати від Міжнародного валютного фонду у 2020 році два транші по $1,75 млрд на загальну суму $3,5 млрд.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна планує вчасно погашати свої боргові зобов'язання у 2020 році і буде направляти на ці цілі кошти, які планує отримати від Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших зарубіжних партнерів.

Зазначимо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings зберігає свій базовий сценарій, згідно з яким Україна отримає остаточне схвалення ради директорів МВФ за новою програмою EFF у першому півріччі 2020 року, однак не виключає і подальшої затримки.

Источник материала
loader
loader