Фригідних жінок не існує: експерти розказали про секрети жіночого оргазму
Фригідних жінок не існує: експерти розказали про секрети жіночого оргазму

Фригідних жінок не існує: експерти розказали про секрети жіночого оргазму

У добу доступної інформації та моди на розкутість мільйони українок страждають від старої проблеми, коли секс є, а оргазмів немає.
Жінкам старшого віку особливо важко сексуально розкритися / фото pixabay.com

Попри розвиток інтернету, перемогу сексуальної революції та вільний доступ до різноманітної інформації, жінки в Україні досі потерпають від соціальних табу, патріархальних стереотипів та браку сексуальної освіти. Все це не дозволяє їм жити повноцінним статевим життям.

Як пише BBC News Україна, відповідно до опитування соціологічної групи "Рейтинг", проведеного в серпні 2018 року, лише 12% опитуваних жінок назвали джерелом найбільшої радості секс. Серед чоловіків цей відсоток майже вдвічі більший. А згідно з опитуванням КМІС за 2013 рік, для майже чверті українок секс взагалі не має значення.

Експерти припускають, що загалом понад 40% українок мають проблеми з досягненням сексуального задоволення, але через сором, закритість і страх осуду залишаються зі своєю проблемою наодинці.

І це при тому, що фізіологічно кожна здорова жінка може отримувати оргазм, а поняття "фригідність" світові науковці давно розвінчали і викреслили з професійних словників.

Фахівці переконують, що кожна здорова жінка потенційно здатна отримувати оргазми.

"Фригідних жінок не існує взагалі, - пояснює психіатр та сексолог Олександр Іванов. - Їх приблизно стільки ж - скільки жінок з трьома грудьми. Тобто дуже мало".

Винятки становлять лише рідкісні хвороби чи специфічні травми, які фізично не дозволяють отримувати від сексу задоволення. Йдеться, наприклад, про жорстоку традицію жіночого обрізання, яке практикують в деяких країнах Африки, Азії та Близького Сходу.

Українське суспільство, навпаки, історично ставилося до жіночої сексуальності та до сексу взагалі досить лояльно. Якщо тільки не йшлося про дошлюбний секс, який підпадав під суворе табу через ризик незапланованої вагітності, розповідає етнологиня Ірина Ігнатенко, яка вивчала жіночу тілесність та сексуальність в українській культурі.

70 років радянських заборон щодо сексу досі дають про себе знати. Мало не з народження українки стикаються з табу, починаючи від менструацій і закінчуючи будь-якою темою, що має стосунок до сексуальності.

"У нас жіноча мастурбація - дуже табуйована тема, щось страшне і сороміцьке", - каже Юлія Ярмоленко, експерт із сексуальної освіти.

"Мастурбація хлопчиків сприймається нормально, але якщо дівчинка полізе руками в трусики, мама відразу це припинить, - пояснює експерт. - Але саме мастурбація дозволяє жінкам навчитись отримувати оргазм, щоб потім навчити свого партнера".

Поряд з соромом іде брак елементарних знань. Величезна кількість жінок досі має дуже туманне уявлення навіть про будову власних статевих органів, не кажучи вже про те, як вони працюють.Найбільше проблем з доступом до знань у жінок старших 50 років, а також мешканок невеликих міст і сіл. Втім, належної сексуальної освіти для школярів також немає. Тож для нових поколінь посібником по сексу є порнографія, яка пропагує нереалістичні сценарії.

"Порнографія переконує, що жінки отримують оргазм від проникнення, тож чоловіки саме цього чекають від жінок. А для більшості це неможливо фізіологічно, адже найбільш важливою є стимуляція клітора", - пояснює Ярмоленко.

"Жінки дивляться порно і думають, що, якщо вони так не можуть, значить з ними щось не так", - додає вона.

Навіть якщо партнер прагне задовольнити жінку, вона просто не піде на контакт.

Зрештою, консервативні українки часто вирішують, що міцне чоловіче плече поряд та передбачуване сімейне життя важливіше за примарне сексуальне задоволення, каже психологиня Наталя Кухтіна.

"Якщо партнер - хороший батько, уважний та турботливий чоловік, який відповідає вимогам жінки, вона йде на компроміс з собою, — пояснює Кухтіна. - Такі шлюби можуть тривати десятками років. Для багатьох жінок первинні стосунки, а секс, хоч і важливий, вторинний".

Але такий підхід, за словами Олександра Іванова, може обернутись поганими наслідками.

"З проблемою оргазмів до мене майже не звертаються, зазвичай жінки соромляться цього. Все йде опосередковано - через пов'язані з цим депресії", - розповідає психіатр та сексолог.

За його словами, коли в жінки немає якісного статевого життя, збільшується ризик депресій, виникають порушення соціалізації, можуть з'являтись навіть гінекологічні та психіатричні захворювання.

Щонайменше 30-40% жінок, відповідно до різних досліджень, переконують, що їм жодного разу не вдалося досягти оргазму лише від вагінального сексу. Всім їм потрібна була додаткова стимуляція клітора. Показовим є також дослідження американський вчених з Індіанського, Чепменського та Клермонтського університетів, проведеного у 2017 році. У ньому взяли участь понад 52 тис. американців.

За результатами цього дослідження, оргазм під час сексу регулярно отримують 95% гетеросексуальних чоловіків та лише 65% гетеросексуальних жінок.

Натомість серед лесбійок оргазми під час сексу регулярно отримують 88% жінок.

"Тому що жінки знають, що стимуляція клітору є найбільш важливою", - підкреслює Юлія Ярмоленко.

30-40% жінок переконують, що їм жодного разу не вдалося досягти оргазму лише від вагінального сексу / фото ua.depositphotos.com

Як жінці досягнути оргазму

Що ж робити жінкам, які хотіли б отримувати повноцінне задоволення від сексу, але досі не могли цього робити? Експерти, з якими поговорила BBC News Україна, одностайні в алгоритмі дій.

Зрозуміти, що з вами все гаразд.

Фригідних жінок не існує. З проблемою відсутності оргазмів стикаються жінки на всіх континентах та навіть в найбільш розвинених та розкутих країнах світу.

Досліджувати себе

Мастурбація - хороший спосіб дізнатися, що саме вам подобається. Різним людям потрібні різні типи стимуляції, у них бувають різні ерогенні зони.

Якщо жінка може задовольнити себе сама, вона зможе навчити також свого партнера.

Для додаткової стимуляції можна використовувати різноманітні секс-іграшки.

Розмовляти з партнером

Говорити про секс - нормально. Партнери мають знати, що саме подобається кожному з них, й працювати на взаємне задоволення.

Тому відкритість і довіра у парі - ключовий елемент сексуального задоволення.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны