В Україні спростили процедуру зміни виборчої адреси
В Україні спростили процедуру зміни виборчої адреси

В Україні спростили процедуру зміни виборчої адреси

Центральна виборча комісія затвердила порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси, який спрямований на захист виборчих прав громадян, які проживають не за місцем реєстрації. Про це повідомили в прес-службі ЦВК.

"Цей порядок робить можливим зміну виборчої адреси незалежно від реєстрації місця проживання. Він спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так і інших виборців, які з певних причин змушені проживати за місцем своєї реєстрації", - йдеться в повідомленні.

Прийнятим порядком, зокрема, передбачено, що виборець може подати заяву про зміну виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців у паперовій або електронній формі. Заяву може бути подано в будь-який час не пізніше, ніж на п'ятий день з дня початку виборчого процесу.

"Після прийняття цього порядку ми розширюємо можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі у найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. У свою чергу для інших громадян України вона створить можливість голосувати в тих територіальних громадах, де вони фактично проживають", - сказав глава ЦВК Олег Діденко.

У ЦВК також зазначили, що підготувати нові правила стало можливо завдяки пропозицій та зауважень громадськості, які були оброблені та узагальнені.

У громадянській мережі "Опора" також повідомили, що змінити виборчу адресу можна буде з 1 липня по 9 вересня включно.

"Враховуючи терміни вступу цього порядку в дію, а також терміни оголошення чергових місцевих виборів за 50 днів до дня голосування, всі виборці, які хочуть змінити свою виборчу адресу, повинні планувати і бути готовими зробити це протягом трохи більше двох місяців", - сказала радник з юридичних питань громадянської мережі "Опора" Ольга Коцюруба.

Теги по теме
выборы местные выборы ЦИК
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader