Київ наполягає на відкритті метро – голова медкомісії столиці
Київ наполягає на відкритті метро – голова медкомісії столиці

Київ наполягає на відкритті метро – голова медкомісії столиці

Гелевей вчергове наголосив на тому, що українські лабораторії не можуть впоратися із ПЛР-тестуванням на коронавірусну хворобу і видають результати із затримкою.
Карантин послаблюють - коли відкриють метро в Києві / Фото УНІАН

Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО “Свобода” Олег Гелевей наполягає на відновленні роботи наземного громадського транспорту та метро в столиці.

Про це Гелевей заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, у світі протягом останніх двох днів кожної доби на коронавірус інфікувалися понад 100 тис. осіб, що є рекордною цифрою, а загальна кількість активних випадків захворювання стрімко наближається до 3 млн осіб.

“Щодо України, то в нас два дні поспіль була позитивна динаміка - кількість тих, хто одужав, була більшою, ніж кількість хворих… Але на сьогоднішній день знову почався ріст і Україна рухається до 13 тис. хворих. Дуже хочеться, щоб ця цифра й була піком захворюваності на COVID-19 і щоб вище вона не росла”, - зазначив він.

Гелевей також додав, що у Києві немає значного покращення ситуації із коронавірусом, хоча й немає великого росту захворюваності.

Він нагадав, що для послаблення карантину уряд висунув три вимоги: заповнюваність ліжок в лікарнях, де лікують хворих на коронавірусну хворобу, яка не повинна перевищувати 50%; кількість ПЛР-тестувань в кожному регіоні; захворюваність за останні 7 днів на 100 тис. населення.

“На жаль, через вищі за встановлені показники кількості хворих на 100 тис. населення в Києві не дозволили послабити карантинні заходи… Але цей показник інцидентності рахується за 7 останніх днів, тому завтра буде збиратися штаб боротьби з коронавірусом і якщо не буде якогось спалаху, то вже завтра може бути ухвалене рішення і ми перейдемо на другий етап пом’якшення карантинних заходів”, - розповів голова медичної комісії Києва.

Гелевей підкреслив, що триматиме ситуацію на контролі і якщо не буде різкого підвищення кількості захворювань, наполягатиме на відновленні роботи наземного громадського транспорту 23 чи 24 травня, а 25 травня - й роботи метро.

Він уточнив, що у разі покращення ситуації з 10 червня мають, зокрема запрацювати всі ресторани міста.

Голова медкомісії столиці також пояснив, що в основному через нестачу засобів індивідуального захисту у лікарнях захворіла велика кількість медпрацівників - 3 тис. 907, з яких більшість - у Києві.

“Це значний показник, який перевищує всі світові показники. У нас по смертності вдвічі менший показник, а за кількістю хворих лікарів - удвічі більший. Це наслідок того, що особливо на перших етапах боротьби з COVID-19 медикам не вистачало засобів індивідуального захисту. На жаль, і на сьогоднішній день їх не вистачає”, - заявив він.

За словами Гелевея, у Києві ще не всі медпрацівники отримали доплати за боротьбу з COVID-19.

“Ви знаєте, що ці виплати розділені на два грошових потоки: виплати за роботу до 1 квітня та після 1 квітня. До першого квітня виплати медики мали отримувати завдяки субвенціям, і досі ще є питання у різних регіонах щодо виплати цих грошей. У Києві деяким лікарням виплатили навіть й у 9 разів більше коштів. На жаль, я неодноразово наголошував меру, що не можна когось виділити більше, когось менше. Тому що у нас є крім “швидких допомог” ще створені при кожній поліклініці бригади з виїзду до хворих на COVID-19. На жаль, ці лікарі не отримали виплати. На жаль, не в повному обсязі отримали виплати лікарі, які боролися з пневмонією... Що стосується виплат за роботу після 1 квітні, які має виплачувати Нацслужба здоров’я, тут так само були затримки. Наразі виплати пішли, але ще не в усі медичні заклади… Договори з НСЗУ майже всі підписали і сподіваюся, що це питання вже в повному обсязі буде вирішено”, - зазначив він.

Гелевей вчергове наголосив на тому, що українські лабораторії не можуть впоратися із ПЛР-тестуванням на коронавірусну хворобу та видають результати із затримкою.

“Київська лабораторія робить в середньому по 500 тестів за день, а це дуже мало для Києва, враховуючи, що вона має тестувати не лише хворих, а ще й людей з групи ризику - лікарів, поліцейських і контактних осіб”, - розповів депутат.

Він також підкреслив, що ІФА-тестування необхідно обов'язково зробити всім, хто одужав від COVID-19, адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, не у всіх людей, які одужали, виникає імунітет, крім того навіть у тих людей, які його мають, він може зникнути через кілька місяців.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны