ПЛР-тестування у Дніпрі проводить неакредитована лабораторія - "Слуга народу"
ПЛР-тестування у Дніпрі проводить неакредитована лабораторія - "Слуга народу"

ПЛР-тестування у Дніпрі проводить неакредитована лабораторія - "Слуга народу"

КИЇВ. 22 травня. УНН. ДУ "Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України" проводить ПЛР-тестування на COVID-19 при відсутності необхідної акредитації, прикриваючись дозволом головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. Про це в коментарі УНН розповів народний депутат від фракції "Слуга народу" Кирило Нестеренко.

Нардеп уточнив, що не так давно діяльність дніпровського лабораторного центру інспектувала комісія МОЗ. Через підозри співробітників центру в фальсифікації результатів аналізів на COVID-19.

"Я був в цій лабораторії разом з комісією. І ми з'ясували, що у неї навіть немає дозволу на те, щоб робити ПЛР-тести. Комісія МОЗ цієї інформації не здивувалася. Вони сказали мені, що, мовляв, нічого страшного, є папір від головного санітарного лікаря, який все вирішує.

Акредитацію проходять під наглядом міжнародних організацій. А тут наказ випустили і цього достатньо?" - каже нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статистика хворих COVID-19 в Україні помилкова і санлікар про це знає - депутат

Нестеренко зацікавився діяльністю лабораторії після того, як йому самому видали хибний позитивний ПЛР-резульатат тесту на COVID-19. Депутат вирішив перевірити ще раз результати тестування в інших лабораторіях, і вони виявилися негативними.

"Після цього я задумався про справедливість результатів, і домігся того, щоб їх відправили в столичну референс-лабораторію ... У цілому, я зробив висновок, що йде активне покривання столицею регіонального центру в Дніпропетровській області", - розповів він.

На результати ПЛР-тестування, проведеного ГУ "Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України", рівняється вся область, говорить Нестеренко. Лабораторія є монополістом діагностування COVID-19.

"Ми живемо за тими даними, які вони афішують. Так ось сьогодні, за їхніми даними, приблизно 850 осіб в області заражені COVID-19. З них менше 30% - це ті, у яких є симптоми. Ну, ви уявіть важливість питання, коли здорових людей відправляють у лікарні, де ймовірність захворіти зростає в рази", - говорить нардеп.

Нагадаємо, що за фактом видачі неправдивих результатів ПЛР-досліджень в Дніпрі правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження.

Також нагадаємо, раніше про недостовірну статистику хворих, яка формується в Україні за даними ПЛР-тестування, заявив академік Сергій Комісаренко.

Одна з причин - непридатність використовуваних ПЛР-тестів, виробництва компанії "Укргентех".

Вони, за даними ЦГЗ МОЗ, не відповідають заявленим виробником характеристикам у частині чутливості і специфічності.

Як писав УНН, забраковані МОЗ ПЛР-тести на повторному дослідженні показали чутливість 20%.

Теги по теме
Украина Коронавирус Днепр и Днепропетровщина
Источник материала
Поделиться сюжетом