В Києві відкрили заклад, де надають допомогу жертвам насильства
В Києві відкрили заклад, де надають допомогу жертвам насильства

В Києві відкрили заклад, де надають допомогу жертвам насильства

У Києві з'явився заклад, де жертвам нададуть психологічну та юридичну допомогу – кризова кімната для жертв домашнього насильства. А головне - вони там зможуть сховатися від тирана.

Як туди звернутися і хто може туди потрапити, – в сюжеті ТСН.19:30.

Сьогодні в мережі з'явилося відео з камери спостереження, встановленої в квартирі Наталі та Андрія. На записі видно, як після сварки Наталя потрапляє під гарячу руку Андрія - уже не вперше. Такі випадки побиття траплялися щодватижні.

Забої, гематоми та струс мозку. Знущання Наталя терпіла протягом року. Спершу списувала на його ревнощі, потім - тікала. Утім щоразу він її знаходив, просив пробачення, та обіцяв виправитися. І вона пробачала.  

Вона таки пішла від нього, написала заяву до поліції. І лише зараз зрозуміла: розірвати стосунки потрібно було раніше. Але тоді не знала, до кого звернутися і куди податися. Батьки живуть далеко - на Луганщині. Та й там він її знаходив.

Лише у Києві правоохоронці минулого року зафіксували 6000 звернень за фактами домашнього насилля. Цьогоріч їх уже 7300. Статистика збільшилася за час карантину. І цим жінкам здебільшого не було куди йти. Сьогодні ж у Києві відкрили кризовий центр для  жертв домашнього насилля.

"Це той випадок, коли взагалі геть нікуди йти. У тебе немає жодного документу. От абсолютно. Такі випадки в нас бувають по місту Києву. У нас реально у поліції не було навіть можливості відвезти кудись жінку з дитиною, тому що не було такої кімнати", – каже заступниця голови КМДА Марина Хонда.

В кімнаті можуть вміститися шестеро жінок та двоє дітей. Перебувати можна до 10 діб. Там нададуть психологічну та юридичну допомогу. Допоможуть із відновленням документів та пошуком нового житла. Щоб потрапити сюди, потрібно зателефонувати до поліції або до міської служби довіри за номером 1500. 

Відео У Києві відкрили кімнату для жертв домашнього насилля: як туди звернутись і хто може туди потрапити

Кризова кімната для жертв домашнього насилля. У Києві з'явився заклад, де жінкам надаватимуть психологічну та юридичну допомоги. А головне - вони там зможуть сховатися від тих, хто піднімає на них руку. Як туди звернутись і хто може туди потрапити – у сюжеті.  

"Ми намагалися створити такі комфортабельні умови проживання, де людина буде почувати себе як вдома", – каже директорка Київського центру гендерної рівності, запобігання і протидії насильству Тетяна Зотова.

Такі центри вже були у більшості областей України. У столиці був лише притулок. Однак туди можна потрапити лише, якщо є кримінальне провадження і документи жертви. Але більшість жінок втікає з дому взагалі без нічого. І не завжди хочуть відкривати кримінальне провадження на того, кого кохали чи кохають. Тож такий кризовий центр став рятівною палицею для багатьох.

"Якщо є насилля в сім'ї, це не їхня проблема, не проблема сім'ї. Це проблема наша", – вважає соцпрацівниця.

Наталя ж досі боїться за своє життя і життя спільної з Андрієм майбутньої дитини. Нині вона на шостому місяці вагітності. Переконує, Андрій Рязанцев досі її переслідує та погрожує. До нього ми звернулися за коментарем стосовно цієї ситуації. Однак відповіді так і не отримали.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны