Віцеадмірала Чорноморського флоту РФ підозрюють у підбурюванні українських офіцерів до держзради
Віцеадмірала Чорноморського флоту РФ підозрюють у підбурюванні українських офіцерів до держзради

Віцеадмірала Чорноморського флоту РФ підозрюють у підбурюванні українських офіцерів до держзради

Проти віцеадмірала Чорноморського флоту РФ відкрили кримінальне провадження за фактом підбурювання українських військових до державної зради під час окупації Росією Криму в 2014 році.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

"Прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора внесли в ЄРДР відомості щодо участі віцеадмірала, начальника штабу - першого заступника командувача Чорноморського флоту РФ у підбурюванні українських військовослужбовців до вчинення державної зради (ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 111 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Як уточнили в ОГП, про підбурювання стало відомо під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою цього посадовця у пособництві ведення представниками влади і Збройних Сил країни-окупанта агресивної війни проти України.

"Упродовж березня 2014 року високопосадовець, перебуваючи у місті Севастополь, діючи умисно та з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці, зміни меж території України, шляхом погроз застосування військовослужбовцями ЗС РФ фізичного насильства та зброї особисто схиляв українських офіцерів із числа Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України до вчинення державної зради, а саме до переходу на бік ворога в період збройного конфлікту", - встановило слідство.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Головне слідче управління Служби безпеки України.

Окремо зазначимо, що прізвище віцеадмірала нині не називається.

Нагадаємо, раніше головна військова прокуратура повідомила, що оголосила та вручила підозру тодішньому командувачу Чорноморського Флоту РФ віцеадміралу Олександру Вітку у вчиненні особливо тяжких злочинів проти України. За даними ГПУ, офіційну підозру Вітку вручив кур'єр служби міжнародної доставки DIMEX за місцем перебування у Севастополі.

Проте пізніше Вітко заперечив отримання підозри від української прокуратури. За даними прес-служби флоту, він навіть не знав про її існування.

Екскомандувач ЧФ ЗС РФ підозрюється в умисному вчиненні злочинних дій з метою змін меж території та державного кордону України; підбурюванні до вчинення державної зради; організації вчинення дій, спрямованих на пошкодження об'єктів, які мають важливе оборонне значення; плануванні, підготовці та безпосередні участі у веденні агресивної війни проти України. До того ж Вітка обвинувачують у тому, що завдяки його діям Україні було завдано збитків у вигляді втрати всіх об'єктів державної власності загальною попередньою вартістю 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйонів гривень.

У грудні 2019 року Вітко очоливголовний штаб військово-морського флоту РФ.

Источник материала
loader
loader