Надзвичайний стан і комендантська година: як протестують в американському Портленді –відео
Надзвичайний стан і комендантська година: як протестують в американському Портленді –відео

Надзвичайний стан і комендантська година: як протестують в американському Портленді –відео

В американському Портленді 30 травня ввели надзвичайний стан і комендантську годину. Все через потужні протести, які охопили всю країну після вбивства афроамериканця Джорджа Флойда поліцейськими.

Як в Портленді намагаються втихомирити розлючений натовп

Заяву про запровадження жорсткіших заходів оприлюднив мер Портленда Тед Вілер у своєму твітері. 

Таким чином, у місті діятиме комендантська година з 20:00 суботи 30 травня, до 6 ранку неділі, 31 травня.

Відзначимо, що в Портленді минулої ночі з новою силою спалахнули протести. Чимало будівель згоріли, а магазини спалені. Сутички з поліцією призвели до кількох поранених серед мітингувальників.

Зверніть увагу! Першою надзвичайний стан оголосила влада Міннеаполісу, де й спалахнули масові протести після смерті Джорджа Флойда.

Дивіться відео масових протестів у Портленді:

Масові акції в Портленді: дивіться відео

 

Вбивство Джорджа Флойда і протести у США: головне

  • Масові протести у Сполучених Штатах стали наслідком вбивства темношкірого чоловіка Джорджа Флойда. Його при затриманні коліном задушив працівник поліції.
  • Справу спершу хотіли "замнути". Мовляв, Флойда затримали через фальшиві гроші, а при затриманні він чинив опір.
  • Усе змінилося, коли в мережу потрапило відео затримання. На ньому видно, що Флойд не чинив жодного опору, а навпаки просив не вбивати його і кричав, що задихається. Натомість поліцейський, схоже, не хотів слухати хлопця.
  • Чотирьох поліцейських, які затримували Флойда, звільнили 26 травня – одного з них звинуватили у ненавмисному вбивстві, а поліція Міннеаполісу заявила, що смерть Флойда розслідуватимуть.
  • Через це у США спалахнули протести, а багато знаменитостей підтримали протестувальників. Справа отримала й політичне забарвлення, коли протест підтримав і головний конкурент Трампа на виборах Джо Байден.
  • В епіцентрі протестів, місті Міннеаполісі, де вбили Флойда, на вулиці вивели біців Національної гвардії. У США таке сталося вперше з 1992 року.
  • Водночас протести вийшли далеко за межі Міннеаполіса й добралися до столиці країни Вашингтона. Пізно увечері 29 травня протестувальники прийшли до резиденції президента Дональда Трампа Білого Дому. Протестувальники закидали копів цеглами, пляшками, фаєрами та іншими важкими предметами. 

Де розташований Портленд: 

 

Теги по теме
США Новости Украины Эмал Наби
Источник материала
loader
loader