19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Колишній голова НКРЕКП пояснив своє рішення збільшити частку "зеленої" енергетики
Колишній голова НКРЕКП пояснив своє рішення збільшити частку "зеленої" енергетики

Колишній голова НКРЕКП пояснив своє рішення збільшити частку "зеленої" енергетики

КИЇВ. 1 червня. УНН. Колишній голова Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк пояснив, чим було зумовлено у 2018 році його рішення підняти частку "зеленої" енергетики до 11% в загальному енергобалансі країни, повідомляє УНН.

Цією постановою інвестор у "зелену" енергетику був максимально захищений від будь-яких змін у законодавстві, зокрема - щодо змін тарифів. Також постановою визначено, що будь-який спір з інвесторами (компаніями з іноземними інвестиціями) вирішується в арбітражі за Арбітражним регламентом Міжнародної торгової палати (ІСС) або за згодою виробників "зеленої" електроенергії - у Господарському суді України. 

Збільшення виробництва "зеленої" енергетики на фоні падіння промисловості та зменшення потреби споживача в електроенергії призвели до дисбалансів на енергетичному ринку країни.

Втім, за словами Вовка, таке рішення було прийнято не за його ініціативи, а у зв’язку з міжнародними зобов’язаннями.

"Україна взяла на себе зобов’язання до 2020 року досягти рівня 11% ще у 2012 році, згідно з рішенням Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства", - зазначив Вовк.

В згаданому ним рішенні дійсно йдеться про необхідність підвищення в Україні виробництва "зеленої" електроенергії до 11%.

Але воно, в свою чергу, призвело до того, що "Укренерго" змушене знижувати потужності атомних електростанцій, аби збалансувати енергоринок.

Заміщення атомної електроенергії України відбувається також через дозволений ВР імпорт з РФ та Білорусії. Восени 2019 року Верховна Рада схвалила відповідні нормативні зміни. У пресі їх охрестили "правками Геруса" (Андрій Герус - голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг).

Голосування у ВР відбувалося 18 вересня, а вже з 1 жовтня - російську електроенергію почала імпортувати компанія "Юнайтед Енерджі", пов'язана з Ігорем Коломойським.

Теги по теме
энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны