Приєднання РФ до G7: чи може Трамп змінити склад групи
Приєднання РФ до G7: чи може Трамп змінити склад групи

Приєднання РФ до G7: чи може Трамп змінити склад групи

Наразі у міжнародній групі G7 головують Сполучені Штати. Дональд Трамп заявив, що хоче долучити до "Великої сімки" й інші країни, зокрема й Росію. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель пояснив, що зміна членства чи формату на постійній основі не є прерогативою країни, яка головує.

Трамп не може змінювати склад G7

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель виступив проти повернення Росії до G7, адже не бачить для цього достатніх підстав, повідомляє 24 канал.

За його словами, чинний голова групи, яким наразі є США, має низку прерогатив. Однак не може змінювати склад групи, запрошуючи нові країни.

США можуть направляти адресні запрошення (третіх країн – 24 канал), що відображають пріоритети. Але зміна складу, приналежності до групи на постійній основі не є прерогативою голови G7,
– зазначив Боррель.

За його словами, з погляду Євросоюзу, "G7 – життєво необхідний формат для країн, об'єднаних спільними цінностями та спільними зобов'язаннями".

Боррель також додав, що раніше група працювала у форматі G8 – за участю Росії. Але РФ зробила свій вибір, а це призвело до переходу від G8 до G7.

Важливо! Так глава дипломатії ЄС відреагував на нещодавню заяву Дональда Трампа. Американський президент повідомив, що хоче перенести саміт G7 щонайменше на осіньта запросити на нього Росію та інші країни. Британія заявила, що блокуватиме повернення Росії в G7.

Зустріч лідерів G7: коротко

  • Саміт повинен був відбутися у березні 2020 року. Але зустріч скасували через поширення коронавірусу у світі.
  • Трамп провів телефонну розмову з президентом Франції Еммануелем Макроном. У Білому домі заявили, що Макрон погодився приїхати у США.
  • Прем'єр Канади Джастін Трюдо раніше зазначив, що розгляне пропозицію щодо саміту. На коронавірус хворіла його дружина, а він перебував на самоізоляції.
  • Крім того, COVID-19 був і в прем'єра Великої БританіїБориса Джонсона. Він теж наразі не дав згоди на зустріч.
  • Канцлерка Німеччини Ангела Меркель відмовилася їхати до США на саміт через пандемію.

Що відомо про G7?До "Великої сімки" входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція та Японія. Міжнародний клуб утворили у 1976 році. На форумах G7 здебільшого обговорювали та узгоджували позиції щодо актуальних міжнародних проблем.

Росію допустили до зустрічей "Великої сімки" на умовах слухача у 1991 році. А з 1997 і до 2014 група працювала як G8 ("Велика вісімка"). Однак у 2018 році РФ виключили з клубу через агресію проти України. 

Теги по теме
Россия США Евросоюз Новости политики Дональд Трамп Наталия Пристанская
Источник материала
loader
loader