Суд у справі MH17: США відмовилися надавати дані про запуск ракети
Суд у справі MH17: США відмовилися надавати дані про запуск ракети

Суд у справі MH17: США відмовилися надавати дані про запуск ракети

Прокуратура Нідерландів звернулася до США з проханням розсекретити супутникові знімки зі запуском ракети по літаку MH17 над Донбасом у 2014 році. США відмовилися розсекречувати такі дані. Показали лише знімок, аби звірити його з інформацією в меморандумі.

США відмовилися надавати дані про запуск ракети по MH17

Нідерланди скерували до США звернення щодо розсекречення супутникових знімків, яких видно пуск ракети "Бук" по боїнгу MH17, повідомили на судовому засіданні 8 червня, пише "РБК-Україна".

Сполучені Штати показали супутник спецслужбам Данії. Однак інформацію не будуть розсекречувати та долучати до справи. Натомість у справі буде меморандум, в якому опишуть деталі трагедії.

Водночас представнику прокуратури показали знімок, а також дозволили звірити його з інформацією, яка зазначена в меморандумі. Він підтвердив, що все описано правильно.

У суді повідомили, що додаткових даних від США щодо катастрофи MH17 не буде.

Що відомо про суд у справі MH17: коротко

  • У Нідерландах 8 червня стартував другий блок слухань справи МН17. Він триватиме до 3 липня. Суд підсумує результати попереднього блоку, а прокуратура представить кримінальне розслідування злочину.
  • Останнє слухання відбулося 23 березня тільки за участі лише зацікавлених осіб. Через коронавірус публіку та пресу до зали не впустили.
  • На другу сесію судових засідань не прибув жоден з чотирьох підозрюваних. Однак 8 червня на засіданні був є адвокат громадянина РФ Олега Пулатова.

Що відомо про збиття МН17? 17 липня 2014 року у небі над Донбасом з ракети "Бук" збили пасажирський літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines. Лайнер здійснював рейс Амстердам – Куала-Лумпур. Загинули усі 298 пасажирів та члени екіпажу. 

За інформацією офіційного слідства, ракету "Бук", яка влучила в літак, привезли на окупований Донбас. Належала вона 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області. Російська влада заперечує причетність своїх структур до трагедії.

Прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення

  • колишньому "міністру оборони" так званої "ДНР" Ігореві Гіркіну (Стрєлкову);
  • генерал-майору Сергієві Дубінському (Хмурому) – командиру розвідки "ДНР", офіцеру ГРУ РФ. Йому можуть інкримінувати організацію атаки на літак;
  • полковнику Олегові Пулатову (Гюрзі) – ветерану російських ПДВ, його згадано у зв'язку з перевезенням "Бука" та організацією охорони району падіння уламків збитого літака. Міг бути біля установки в момент запуску;
  • громадянину України Леонідові Харченку (Кроту), бойовику "ДНР".

Теги по теме
США Новости политики расследование Нидерланды Наталия Пристанская MH17
Источник материала
loader
loader