Георгієва оцінила перспективи реалізації програми МВФ Stand-By для України: Ризики дуже великі
Георгієва оцінила перспективи реалізації програми МВФ Stand-By для України: Ризики дуже великі

Георгієва оцінила перспективи реалізації програми МВФ Stand-By для України: Ризики дуже великі

Керуючий директор МВФ Крісталіна Георгієва заявила про можливі ризики під час реалізації затвердженої кредитної програми для України Stand-By. Про це повідомляється на сайте Фонду.

"Ризики для нової програми є дуже великими. Невизначеність щодо серйозності та тривалості глобального спаду є виключно високою. Якщо говорити про країну, залишається суттєвою невизначеність щодо напряму економічної політики", - зазначила Георгієва.

Таку тривогу вона висловила у зв'язку з тим, що в Україні залишається високим рдержавний борг, як і потреби у державному фінансуванні. За словами глави МВФ, фіскальна політика в рамках програми спочатку буде спрямована на усунення наслідків кризи, однак вона повинна бути посилена по мірі відновлення економіки, з метою знизиження державного боргу.

У зв'язку з цим Георгієва озвучила низку рекомендацій для успішної реалізації кредитної програми Stand-By для України:

- повинна бути збережена незалежність центрального банку;

- грошово-кредитна політика та політика обмінного курсу повинні і надалі забезпечувати стабільну опору в контексті режиму таргетування інфляції, даючи змогу при цьому впорядковано регулювати обмінний курс і запобігати тиску на ликвідність;

- фінансова політика повинна забезпечувати баланс між збереженням фінансової стабільності і сприянням відновленню економіки.

"Повне і своєчасне здійснення політики в рамках програми, підтримуваної Фондом, матиме вирішальне значення для зниження економічних ризиків і створення основи для стабілізації і відновлення", - наголосила Георгієва.

Ранее повідомлялося, що виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну резервну угоду Stand-By для України із доступом до 3,6 млрд спеціальних прав запозичення СДР (близько 5 млрд доларів США).

Затвердження SBA дає змогу негайно виплатити еквівалент 1,5 млрд СДР (близько 2,1 млрд доларів США). Решта коштів буде розділена на чотири етапи.

.

 

 

Источник материала
loader
loader