Слідство тривало 34 роки: як у Швеції розкрили загадкове вбивство прем’єр-міністра Улофа Пальме
Слідство тривало 34 роки: як у Швеції розкрили загадкове вбивство прем’єр-міністра Улофа Пальме

Слідство тривало 34 роки: як у Швеції розкрили загадкове вбивство прем’єр-міністра Улофа Пальме

Вбивство колишнього прем’єр-міністра Швеції Улофа Пальме, яке десятиліттями залишалось одним із найбільш загадкових злочинів Європи, нарешті розкрите. Назване ім'я убивці. Слідство тривало 34 роки. Розглядали десятки найнеймовірніших версій.

І навіть після того, як у середу, 10 червня, справу офіційно закрили, питань залишилось не менше, ніж відповідей. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Ця історія почалась у Стокгольмі у лютому 1986 року. Прем'єра Улофа Пальме застрелили в спину, коли він без охорони повертався з кінотеатру разом з дружиною. Зухвале вбивство сталося на жвавій столичній вулиці на очах у десятків людей. Поранена дружина політика вижила завдяки тому, що випадковий перехожий викликав "швидку". Згодом він допоміг слідчим скласти перший фоторобот, але обличчя нападника ніхто не розгледів.

Довічний вирок за убивство прем'єра отримав Крістер Патерсон, який мав кримінальне минуле, зловживав спиртним і критикував урядову політику.

Здавалося, що на цьому у резонансній справі поставлена крапка, та насправді все лише починалось. Уже за рік вирок переглянули і за браком доказів Петерсон вийшов на свободу. Слідство розглядало безліч версій - від операції ЦРУ до теракту.

Це були роки випробувань, і не завжди у слідства була можливість допитувати тих, людей, яких вони хотіли допитати. Але зусилля були справді титанічні, щоб з’ясувати, що ж сталось тієї злощасної ночі
прем'єр Швеції (1986-1991, 1994-1996), наступник Улофа Пальме Інгвар Карлссон

У 2004 році Петерсон побився з поліцейськими і його підстрелили. За кілька днів він помер у лікарні. Та перед смертю просив зустрічі з одним з синів Пальме, але помер раніше, ніж той приїхав у клініку. Так і залишилось загадкою, що він хотів сказати.

Відео Вбивство Пальме: у Швеції розкрили одним із найбільш загадкових злочинів Європи

Вбивство колишнього прем’єра Улофа Пальме, яке десятиліттями залишалось одним із найбільш загадкових злочинів Європи, нарешті розкрите. Назване ім'я убивці. Слідство тривало 34 роки. Розглядали десятки найнеймовірніших версій. І навіть після того, як справу офіційно закрили, питань залишилось не менше, ніж відповідей.  

Вбивство Пальме: у Швеції розкрили одним із найбільш загадкових злочинів Європи

За 34 роки, що тривало слідство, до справи долучили більше 22 тисяч речових доказів. Ця справа стала найбільшим кримінальним розслідуванням у світі - понад 700 тисяч сторінок.

По справі опитали майже 10 тисяч людей. Серед них Стіг Енгстрьом. Він був одним з перших, хто опинився на місці злочину, і навіть стверджував, що намагався реанімувати Пальме.

Після років аналізу даних, слідство дійшло однозначного висновку - він не свідок, а убивця. На цьому справа фактично й завершилась, адже 20 років тому Енгстрьом скоїв самогубство.

"Він уже помер, я не можу ані допитати, ані висунути йому звинувачень, слідство завершене. Ця справа породила багато теорій змов, у нас були питання до величезної кількості людей і організацій. Доказів змови ми не змогли знайти, але повністю відкидати те, що Енгстрьом був частиною якоїсь змови, ми теж не можемо", - повідомив прокурор по справі Улофа Пальме Крістер Петерссон.

У Швеції вбивство Пальме стало найрезонанснішим злочином за всю історію країни. А його рідні роками чекали відповідей.

Я думаю, аргументи слідства переконливі - і докази, і свідчення самого Стіга Енгстрьома показують, що він таки винен. Я думаю, слідчі зробили максимум з того, що могли і мене вони переконали
син Улофа Пальме Йоакім Пальме

З’ясувати мотиви цього загадкового вбивства неможливо, так само, як і визначити, діяв убивця сам, чи були у нього спільники. І попри те, що пошуки знаряддя вбивства не припинялись 34 роки, пістолет, з якого застрелили шведського прем’єра Улофа Пальме, так і не знайшли.

Источник материала
loader
loader