Убивство Улофа Пальме: у Швеції закрили справу про загадкову смерть прем'єра країни 30-річної давнини
Убивство Улофа Пальме: у Швеції закрили справу про загадкову смерть прем'єра країни 30-річної давнини

Убивство Улофа Пальме: у Швеції закрили справу про загадкову смерть прем'єра країни 30-річної давнини

10 червня шведська прокуратура заявила, що закриває розслідування вбивства прем'єр-міністра Улофа Пальме, оскільки головний підозрюваний у справі помер.

Про це повідомляє AFP.

Прокуратура привернула увагу всього світу, коли заявила, що розкриє результати свого розслідування вбивства лідера соціал-демократів, яке не давало спокою Швеції понад три десятиліття і породило велику кількість теорій змов.

Втім ті, хто очікував відповіді, залишилися розчаровані: прокуратура заявила, що припиняє розслідування, тому що їхній головний підозрюваний Стіг Енгстрем наклав на себе руки 2000-го року. Наразі його вважають убивцею.

Як вбили прем'єра

Пальме вбили 28 лютого 1986 року у Стокгольмі, коли він повертався зі своєю дружиною Лізбет додому з кінотеатру. На цей вечір він відпустив свою охорону.

Невідомий зловмисник двічі вистрілив прем'єру в спину з револьверу і втік. 59-річний політик залишився помирати на тротуарі. Його дружина отримала поранення. Вдова Пальме померла 2018-го року.

Прихильники Палме вважають, що самі він створив сучасний імідж Швеції.

Убивство Улофа Пальме_2
Associated Press
Вдова Улова Палме Лізбет

Розслідування

За роки ведення справи правоохоронці опитали понад 10 тисяч людей, а 134 людини зізналися в скоєнні злочину. До розслідування загалом було залучено 90 тисяч людей. 

Убивство породило численні теорії змови: коло "обвинувачених" складали і праві екстремісти, і курдські ополченці, і індійські торговці зброєю, і південноафриканці, яких не задовільняло, що Пальме виступав проти апартеїду.

Після вбивства низка ЗМІ критикували владу за те, що вони заважали розслідуванню та повільно на нього зреагували, не одразу оточивши місце злочину. Два міністри, голова Національної поліції і начальник розвідувального управління Нацполіції пішли у відставку через це убивство.

Зброю, з якої вбили прем'єра, так і не знайшли. За цей час поліції перевірили 788 револьверів.

Хибне засудження

У липні 1989 року у справі засудили Крістера Петтерссона. Він був дрібним злочинцем із наркотичною залежністю. На нього як на ймовірного вбивцю вказала вдова політика. 

Згодом чоловіка відпустили. Так, за декілька місяців апеляційний суд вирішив його звільнити через недостатню кількість доказів. Петтерссон помер 2004 року. 

Убивство Улофа Пальме_3
Associated Press
Засуджений, а потім звільнений Крістер Петтерссон

Головний підозрюваний

"Ми не можемо обійтися без однієї людини як підозрюваного у злочині. Це Стіг Енгстрем" - заявив журналістам головний прокурор Крістер Петерссон (за дивним збігом його звуть так само як і хибно засудженого у справі). "Оскільки він мертвий, я не можу висунути проти нього звинувачення, і тому вирішив закрити розслідування", - сказав Петерсон 10 червня.

Енгстрема допитували як свідка на ранньому етапі розслідування, але його слова поліція визнала ненадійними, адже він калька разів змінював свою історію. Він був одним з перших опинився на місці злочину і навіть стверджував, що намагався реанімувати Палме. Енгстрем у вечір вбивства працював неподалік. Відомо, що чоловік виступав проти "лівої" політики прем'єра. ЗМІ протягом багатьох років припускали, що мінливість його показань пов'язана з тим, що саме він і вбив прем'єра. Енгстрем помер 2000-го року у віці 66 років.

Як пояснив прокурор, Енгстрем спочатку не був центральною персоною розслідування. "Але ми подивилися на його історію. Він звик користуватися зброєю, працював в армії та був членом стрілецького клубу ", - заявив прокурор. А його рух тієї ночі відповідав уявленням прокурорів про переміщення злочинців. До того ж він мав фінансові проблеми та зловживав алкоголем. Утім, приміром, дружина Пелме за життя не вірила у те, що злочин скоїв Енгстрем.

"Ми просунулися у цьому розслідуванні настільки далеко, наскільки могли", - заявив на пресконференції головний прокурор Швеції, повідомляючи про закриття розслідування.

Убивство Улофа Пальме_4
Associated Press
Ушанування пам'яті вбитого прем'єра в Швеції

Нагадаємо, у Канаді за загадкових обставин загинула пара відпочивальників – молода американка та її хлопець. Їх знайшли вбитими на ділянці, відомій як "Шосе сліз" – починаючи від 1969 року її неодноразово пов'язували із загадковими зникненнями та смертями жінок.

Місцеві жителі побоюються, що це може бути роботою серійного вбивці – лише за останній рік у регіоні було вбито 5 осіб. Ще кілька – зникли безвісти. Усі деталі заплутаної історії - читайте у матеріалі ТСН.ua.

Источник материала
loader
loader