"Пластикові" медалі для ветеранів АТО: що відомо про гучний скандал із несподіваним фіналом
"Пластикові" медалі для ветеранів АТО: що відомо про гучний скандал із несподіваним фіналом

"Пластикові" медалі для ветеранів АТО: що відомо про гучний скандал із несподіваним фіналом

У мережі розгорівся скандал через заяву АТОвця на псевдо "Мартін Брест", що, мовляв, медалі "Учасник бойових дій" ветеранам вручили пластикові замість металевих. Однак згодом ініціатор скандалу був змушений вибачитися: насправді медалі не пластикові, а з полегшеного металу.

Початок скандалу: "Медалі УБД – пластмасові"

Нагрудний знак "Ветеран війни – Учасник бойових дій" (разом зі статусом УБД) отримують ветерани АТО та ООС. 20 червня у фейсбуці розгорівся гучний скандал: ветеран і письменник Олег Болдирєв на псевдо "Мартін Брест" обурено написав, що ці медалі тепер – пластмасові. 

Мовляв, ветерани у червні отримали медалі не металеві, а зі звичайного пластику, підфарбованого в золотистий колір. Ситуація образила і військового (свій пост він завершив надемоційним "виродки, тупо виродки"), і громадськість.

УБ, медаль
Начебто пластикова медаль, яку отримали ветерани / Фото з фейсбука "Мартіна Бреста"

У коментарях до допису "Бреста" люди писали чимало коментарів на кшталт "сильніше принизити армію неможливо", "а чому не паперові", "яка війна, такі й медалі" тощо.

УБД
Комплект УБД – посвідчення та медаль / Фото з соцмереж

Чи можуть бути пластмасовими медалі УБД

Популярний блогер із Вінниці та колишній боєць АТО Олександр Гром написав у фейсбуці, що вперше пластикові медалі "Ветеран війни" побачив у військоматі у квітні 2018 року. 

Для експерименту виміняв пластиковий зразок на металевий від одного з українських виробників. Вдома, зваживши три зразки від різних виробників і розглянувши структуру, зрозумів, що хтось у Міноборони наварився,
– заявив він.

А далі Гром зауважив, що, наскільки йому відомо, після розголосу "пластик вилучили з військкоматів". І нагадав, що у положенні про відзнаку чітко написано, з якого матеріалу вона має бути виготовлена.

Медалі УБД
Три зразки медалей УБД від різних виробників / Фото з фейсбука Олександра Грома

Вибачення "Бреста" і кінець скандалу

22 червня ветеран АТО Олег Болдирєв у тому ж фейсбуці виправив свій попередній пост та опублікував новий – із вибаченнями за дезінформацію. Мовляв, ввела в оману вага медалі – сплав дуже легкий і надто схожий на пластик. 

Я повинен вибачитися перед тими людьми, яких, хоч і мимоволі, обдурив своїм постом про медаль, і перед Міністерством оборони України. Емоції під час виявлення цих надлегких медалей періщили просто через край,
– написав "Брест".

Щоб переконатися, з чого ж таки медаль виготовлена, АТОвці підпалити її. Вона не розплавилася, а нагрілася – це доводить, що відзнака металева. 

Медаль
Медаль підпалили, і вона не розплавилася / Фото з фейсбука "Мартіна Бреста"

Користувачі соцмережі, що цікаво, підтримали "Бреста" коментарями "визнавати помилки – це доля сильних", "добре, що написав", "дякую за пояснення" тощо. 

Реакція Міноборони на ситуацію наразі не відома.

Теги по теме
Новости Украины Скандал АТО Олесь Друкач
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader