Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги назвала головну причину повеней на Заході України
Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги назвала головну причину повеней на Заході України

Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги назвала головну причину повеней на Заході України

Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що головною причиною паводків у західних областях України є вирубування лісів на високогір'ї. За її словами, у горах висота верхньої межі лісу уже зменшилася від 1400 метрів до 1200 метрів.

Про це Тимочко сказала під час суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу".

За її словами, якби не вирубка лісів високо у горах, то не було б стільки води у річках.

"Крім того, за цей час у Карпатському регіоні відбулося хаотичне будівництво саме гідротехнічних споруд, зокрема малих ГЄС. Чого варта ця ідея будівництва каскаду шести ГЄС у верхній течії Дністра - не дай Бог, це буде зроблено!" - зазначила Тимочко.

Очільниця Всеукраїнської екологічної ліги додала, що ці гідроспоруди затримують проходження води.

"Крім того, щодо забудови ресторанів і кафе на берегах річок - мені байдуже, що їх знесе і що їх не буде! Але коли дозволяють будувати житлові помешкання саме в заплаві гірських річок або в Прикарпатті, тоді коли річки спускаються вниз, - це злочин! Шкода людей, але якби у нас працювала система екологічного страхування, жодна компанія не застрахувала б це будівництво, бо всі розуміють ці ризики",  - сказала Тимочко.

За її словами, важливим чинником масштабів повеней є засміченість територій, зокрема у лісах.

"Ви говорите про ці вирубки - беруть лише цінну деревину. Пливе по річці тотально сміття побутове, а крім того, в лісі залишають все, крім цінної деревини, - все, що менше діаметром 20 см. Ніхто його не бере, не обробляє, не використовує. І при таких масах води це все захаращується, зноситься - і тоді масштаби повені збільшується в рази, вода не проходить вільно", - зауважила Тимочко.

Нагадаємо, Захід України потерпає від повеней, будинки та дороги затоплює, людей евакуюють. Після сильних опадів утворилися потоки, які розливаються та псують все на своєму шляху. Відомо вже про трьох жертв стихії.

Источник материала
loader
loader