19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Міненерго підвели підсумки тижня
У Міненерго підвели підсумки тижня

У Міненерго підвели підсумки тижня

КИЇВ. 27 червня. УНН. Міністерство енергетики оприлюднило дайджест подій за тиждень, повідомляє УНН.

Так, за даними міністерства, цього тижня робота Об’єднаної енергетичної системи України (ОЕС України) залишалася стабільною, а найбільшими виробниками електроенергії в Україні традиційно були атомні електростанції (частка майже 50%). Далі за спаданням - слідували ТЕС, ГЕС та ГАЕС, ТЕЦ та ВДЕ ("зелена" енергетика).

Також цього тижня унікальному в Україні добувачу урану "СхідГЗК" нарешті поновлено ліцензію на провадження діяльності з переробки уранових руд терміном на 3 роки.

"На минулому тижні Держатомрегулювання відмовило "СхідГЗК" у видачі ліцензії з формальних підстав. Міненерго своєю чергою оперативно відреагувало на ситуацію та усунуло усі можливі перешкоди", - нагадали у міністерстві та додали, що ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - це один з 28 уранодобувних центрів світу, що входить до ТОП-10 світу та є найбільшим у Європі.

Дві діючі уранові шахти комбінату за своїм енергетичним еквівалентом рівноцінні 60-ти вугільним шахтам. Основна продукція комбінату – концентрат природного урану, використовується для виробництва атомної електроенергії (АЕС).

Водночас Укргідроенерго цього тижня вживав максимальних заходів для боротьби з негодою у західних областях, продовжили у Міненерго.

"Дністровська ГЕС працює на повну потужність, з урахуванням екологічних та санітарно-епідеміологічних вимог. Завдяки скидним витратам з Дністровського водосховища забезпечується рівномірний попуск дощового паводку на Дністрі, що мінімізує негативний вплив періодичних критичних аномалій у вигляді опадів на прилеглі до річки території", - розповіли у міністерстві.

Разом з тим, Кабмін цього тижня погодив рішення, яке у перспективі дасть можливість "Укргідроенерго" оновити обладнання на 6 станціях на 32 млн євро.

Тим часом, через критичну ситуацію на шахті "Надія", міністерство ініціювало фінансово-господарський аудит підприємства, за результатами якого мають бути зроблені відповідні висновки стосовно діяльності окремих осіб, які призвели до погіршення економічного стану підприємства.

"З матеріалами аудиту Міністерство, в разі наявності фактів зловживань, звернеться до правоохоронних органів", - наголосили у відомстві.

Цього тижня проведено аукціон на електричну енергію, що виробляється атомними станціями. За ініціативи Міненерго, для НАЕК "Енергоатом" було вивільнено 5% для можливості продавати на спеціальних аукціонах. Успішно продано шість лотів, виставлені для торгів на майданчику ТБ "Українська енергетична біржа" - сумарно це склало 1 325 100 МВтг.

"І це спростовує інформацію, поширену Сергієм Лещенком у ЗМІ про начебто заборону "Енергоатому" проводити аукціони для продажу електроенергії за двохсторонніми договорами", - наголосили у Міненерго та додали, що у ВР зареєстровано законопроект, який у разі погодження, дозволить навіть збільшити цю частку електроенергії "Енергоатому" ще на 10%.

Водночас, комітет ВР з питань енергетики підтримав розроблений Міненерго урядовий законопроект, який зокрема передбачає зниження "зеленого" тарифу (3658).

"Документ, серед іншого, передбачає:
▪️ зниження "зеленого тарифу" для виробників;
▪️ фіксування умов реструктуризації боргу ДП "Гарантований покупець" перед виробниками електроенергії;
▪️ встановлення відповідальності виробників за небаланси;
▪️ впровадження "зелених" аукціонів", - нагадують у міністерстві.

Цього тижня Міненерго також вдосконалило умови конкурсу на постачальника газу "останньої надії". Зокрема, включено формулу визначення націнки постачальника. Конкурс буде оголошено найближчим часом.

Наостанок - у Міненерго повідомили, що цього тижня утворено конкурсну комісію для обрання члена НКРЕКП.

"Конкурсна комісія складається з 5 осіб. Представники від Верховної Ради – Олексій Рябчин, Світлана Голікова, Олег Прохоренко; від Міненерго – Сергій Чех; від Мінрегіону – Юрій Андрійчук", - розповіли у міністерстві.

Теги по теме
энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом