Ломбарди, лізинг, страхові та кредитні компанії від 1 липня контролює Нацбанк
Ломбарди, лізинг, страхові та кредитні компанії від 1 липня контролює Нацбанк

Ломбарди, лізинг, страхові та кредитні компанії від 1 липня контролює Нацбанк

Нацбанк від 1 липня став регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій. До 30 червня регулюванням цього ринку займався Національний комітет фінансових послуг, однак за механізмом "спліту" ці повноваження передали НБУ.

Так званий закон про "спліт", за яким це стало можливо, передбачає перехід регулювання частини небанківського сектору від Нацкомфінпослуг до НБУ. Нове регулювання та нагляд НБУ реалізовуватиме за міжнародними стандартами, повідомляють у пресслужбі установи.

"Спліт", як говорять у Нацбанку, дає змогу продовжувати забезпечувати фінансову стабільність більш комплексно та ефективно завдяки регулюванню не лише банківського, а й небанківського сектору.

Спліт має сприяти подальшій інтеграції України в ЄС у межах імплементації директив та інших документів ЄС та приведення національної нормативної бази у відповідність до міжнародних стандартів,
– зазначають у Нацбанку.

Першочергові завдання Нацбанку:

  • створення та впровадження інтегрованої моделі регулювання та нагляду за фінансовими ринками;
  • подальше реформування та розвиток небанківського сектору згідно з провідними міжнародними практиками, Угодою про асоціацію між Україною та ЄС та іншими міжнародними зобов’язаннями України;
  • відновлення довіри до ринку небанківських фінансових установ;
  • посилення захисту прав та інтересів споживачів фінансових послуг;
  • розвиток фінансових інструментів та інфраструктури фінансового ринку.


Що відтепер контролюватиме Нацбанк / Інфографіка 24 каналу

Тепер можна звертатися в Нацбанк

Якщо фінансова установа порушила права користувача, він може написати скаргу у Нацбанк. Канали звернення до НБУ – електронна пошта [email protected] та контакт-центр 0 800 505 240.

У зверненні до НБУ потрібно вказати ту ж інформацію, яку раніше вимагала Нацкомфінпослуг. Тобто потрібно вказати контактну інформацію та розповісти суть питання чи скарги. Відповідь на звернення буде упродовж 30 днів. 

Що передувало

  • 16 жовтня 2019 року президент Зеленський підписав закон про "спліт", ухвалений за місяць до того Верховною Радою. Закон передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг та розподіл повноважень із регулювання фінансового ринку між Національним банком України (НБУ) і Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).
  • Прийняття закону про "спліт" – один із пунктів програми stand-by в рамках фінансової допомоги МВФ Україні. 
Теги по теме
Новости Украины Нацбанк МВФ Вероника Климска
Источник материала
Поделиться сюжетом