США готові ввести нові санкції проти газогону "Північний потік-2": чи підуть на це в Берліні
США готові ввести нові санкції проти газогону "Північний потік-2": чи підуть на це в Берліні

США готові ввести нові санкції проти газогону "Північний потік-2": чи підуть на це в Берліні

Сполучені Штати Америки готові ввести нові санкції проти газогону "Північний потік-2". З такою ініціативою виступив конгрес США. Обмеження мають поширитися з компаній, що будуть газогін, на чимало інших. У Німеччині через цю звістку стривожені.

А представник компаній "Газпром" екс-канцлер Німеччини Ґергард Шредер вимагає від ЄС ввести відповідні антиамериканські санкції. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Офіційний Берлін серйозно наляканий можливими новими санкціями Сполучених Штатів проти газогону "Північний потік-2". Труба майже добудована, однак через розширені американські санкції може і не запуститися. Яка має бути відповідь Вашингтону, про це говорили у середу, 1 липня, в парламенті із головними німецьким другом Кремля, колишнім канцлером Німеччини Ґергардом Шредером на засіданні комітету з енергетики та економіки. Екс-канцлер прийшов з дружиною.

"Ґергарда Шредера запросили як колишнього німецького канцлера, який може розказати  про відносини Німеччини з Америкою і як вони постраждають у випадку односторонніх санкцій США", - повідомив голова Комітету з економіки та енергетики Бундестагу Клаус Ернст.

Шредер називає "Північний потік-2" проєктом не російським, а європейським і лякає цифрами. В разі введення додаткових санкцій постраждає понад сотня європейських компаній, а споживачі в Європі будуть витрачати витрачатимуть зайві 4 мільярди євро щороку. Щодо України, то з нею, каже Шредер, "Газпром" порозумівся, тому перепон для газогону лобіст Кремля не бачить.

"Це було не так через політику, як через безпеку української газотранспортної системи. Кожен знає, як мало туди інвестували коштів. Тому нові газогони – це не загроза, навпаки, Північний потік 1 і 2 гарантуватимуть енергетичну безпеку Німеччини і Західної Європи", - заявив колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер.

Побіжно про Україну згадав і другий експерт - глава німецького бізнесового об'єднання в Східній Європі Міхаель Гармс. Він переконує, що ніколи Росія не використовувала газ як політичну зброю. Навіть коли перекривала трубу під час конфлікту з Україною в 2009 році.

"Це був конфлікт між Росією та Україною. І тоді Україну підозрювали, що вона викачує собі газ. Не хочу судити, але тоді зовсім інший український уряд і спільна компанія на чолі з Фірташем, то інша ситуація. Хтось із східноєвропейських сусідів постраждав, але це не було політичним тиском на кінцевих покупців газу", - заявив голова Східного комітету німецької економіки Міхаель Гармс.

Відео США готові ввести нові санкції проти газогону "Північний потік-2"

Нові санкції проти газогону "Північний потік-2" готові ввести Сполучені Штати. З такою ініціативою виступив конгрес США. Обмеження мають поширитися з компаній, що будують газогін, на чимало інших. У Німеччині через цю звістку стривожені, а представник компаній "Газпрому" ексканцлер Гергард Шредер вимагає від ЄС ввести відповідні антиамериканські санкції. Чи підуть на це в Берліні – у сюжеті.

Депутати з опозиційної "Зеленої партії" розкритикували виступ Шредера, назвавши його лобістом російських і власних економічних інтересів.

А заступник німецького таблоїду "Більд", журналіст Віттер Пауль Ронцгаймер відреагував на виступ Шредера під час подорожі на Донбас.

"Поки я випадково перебуваю на українському Сході, лобіст Шредер говорить у німецькому парламенті і це особливо огидно. Цими газовими грошима оплачують зброю, яка потім вбиває тут людей", - написав він у Твіттері.

Пан Шредер чітко слідує власним інтересам, він представляє російські компанії і тому не може бути об'єктивним
членкиня Комітету Клаудіа Мюллер

У бік Вашингтона Шредер вимагає відповідний жорстких санкцій з боку Європейського союзу. Німецький уряд поки робить ставку на дипломатію.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила депутатам, що екстериторіальні санкції вона відкидає. І буде наполягати на завершенні будівництва "Північного потоку-2".

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны