Клітіна, російські олігархи та справи про корупцію: що ЗМІ пишуть про голову ДКАУ Усова
Клітіна, російські олігархи та справи про корупцію: що ЗМІ пишуть про голову ДКАУ Усова

Клітіна, російські олігархи та справи про корупцію: що ЗМІ пишуть про голову ДКАУ Усова

Голова Державного космічного агентства Усов фігурує у гучних корупційних скандалах та розслідуванні ДБР у справі про розкрадання 24 млн грн з бюджету. Окрім цього, виявилося, що його компанії пов’язані з фінансами російських олігархічних структур, не зацікавленими у розвитку українського космосу.

Про це йдеться у розслідуванні видання "Деловая столица".

Понад 100 народних депутатів вимагають від уряду звільнити голову Держкосмосу України Володимира Усова із займаної посади через відсутність досвіду, видимих результатів на період випробувального терміну, і численні корупційні скандали, пов’язані із ним. Проти нього досі не закрита справа про розкрадання мільйонів бюджетних коштів. А компанії, що належать Володимиру Усову, пов’язані із бізнесом російських олігархів. Зокрема, він не пройшов спеціальної перевірки, а також може бути причетним до корупції. Як пише ДС, інформацію про це виклав на своїй сторінці у Facebook адвокат і громадський діяч Масі Найєм. 

Також у статті йдеться, що компанія Kwambio, яка належить голові ДКАУ, наповнювалася з коштів російського венчурного фонду Impulse VC, пов’язаного із прокремлівським олігархом Романом Абрамовичем. 

Крім того, журналісти акцентують, що компанії Усова викрили у корупційних оборудках. Йдеться, що 2018 року він через корупційну схему вимив 24 млн грн із бюджету Миколаївської області, що і стало предметом розслідування ДБР. Компанія Усова надавала доступ до підручників, які й так безкоштовно викладені Міністерством освіти. Про це йдеться у судових постановах і рішеннях у рамках кримінального провадження62019150000000437.

Ту ж аферу, за даними ДС, нинішній голова ДКАУ провернув і в рідній Одеській області. 23 червня 2020 року слідчі ДБР провели обшуки у будинку й офісі віцемера Одеси Павла Вугельмана, а також у низці департаментів і управлінь одеської мерії. Фірма Усова знову фігурує там в афері з надання доступу до безкоштовних підручників на суму 13 млн грн. Про це видання повідомляє з посиланням на місцевий сайт "Думська".

Автори наголошують, що багато питань викликає і проведення конкурсу на посаду голови ДКАУ. На момент його проведення стосовно Володимира Усова вже були відкриті кримінальні провадження в ДБР. А на самому конкурсі він явно поступався іншим претендентам на займану посаду. Фахівці ж Держкосмосу негативно оцінюють його діяльність на посаді.

Прослідковується також і любов Усова до хайпу і скандалів навколо його діяльності. Так, нещодавно він призначив своєю радницею ексзаступницю голови Мінінфраструктури з питань євроінтеграції Олександру Клітіну, яка також не має відповідного досвіду у космічній галузі. У коментарях до свого посту вона повідомила, що "допомагає Агенству з міжнародним партнерством, донорами та МФО". 

А вже минулої п’ятниці, 26 червня, її звільнили з посади радниці голови ДКАУ. Як заявила сама пані Клітіна: "Я не звинувачую Володимира Усова, буду все одно допомагати йому. Знаю, що це просто Зеленський (президент України - Ред.) достойної конкуренції злякався".

З огляду на це, складається враження, що Володимиру Усову вигідно відволікати громадськість та медіа від пов’язаних із ним скандалів і розслідувань інцидентами на кшталт найму та звільнення вже скандальної Олександри Клітіної.

Источник материала
Поделиться сюжетом