Офіс Ради Європи проведе серію онлайн-обговорень оновленого законопроєкту «Про медіа»
Офіс Ради Європи проведе серію онлайн-обговорень оновленого законопроєкту «Про медіа»

Офіс Ради Європи проведе серію онлайн-обговорень оновленого законопроєкту «Про медіа»

Офіс Ради Європи в Україні очікує на публікацію переглянутого законопроєкту «Про медіа» та готується провести серію онлайн-обговорень оновленої версії законопроєкту.

Про це повідомляє офіційна фейсбук-сторінка Офісу.

Онлайн-обговорення відбудуться наступного тижня в партнерстві з Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, а також ГО «Платформа прав людини» та Національною асоціацією медіа.

Анонси з детальною інформацією Офіс оприлюднить згодом.

Офіс Ради Європи нагадує, що одним із завдань закону «Про медіа» є приведення українського законодавства у відповідність до стандартів Ради Європи та Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Україна зобов'язана узгодити національне законодавства з Директивою про аудіовізуальні медіапослуги з огляду на зміни ринкових реалій.

А відповідно до резолюції ПАРЄ 2005 року Україна зобов'язана забезпечити відповідність нової редакції закону про телебачення та радіомовлення стандартам Ради Європи та рекомендаціям її експертів.

Ще у 2016 році експерти Ради Європи підготували звіт щодо аналізу розподілу повноважень державних установ у сфері інформаційної політики та медіа в Україні.

Одна з ключових рекомендацій цього звіту – ухвалення єдиного закону про аудіовізуальні медіапослуги та об’єднання в нього всього законодавства щодо ТБ й радіо.

«Наприклад, новий закон повинен включати все коло обов'язків, компетенцію і повноваження національного регуляторного органу – Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Санкції і порядок їх застосування щодо конкретних випадків телерадіомовлення повинні бути чітко визначені, а регулятору мають бути надані інструменти для ефективного, неупередженого і пропорційного забезпечення дотримання встановлених правил.

Ці правила також повинні бути чітко викладені в тому ж законі відповідно до європейських стандартів», – ідеться у звіті європейських експертів.

Офіс Ради Європи нагадує, що після ухвалення нового аудіовізуального законодавства український медіабізнес отримає розширені можливості щодо фінансування спільних проектів за 10 напрямками підпрограми «Медіа» програми ЄС «Креативна Європа».

Доопрацьований законопроєкт № 2693-д поки що не зареєстровано та офіційно не оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт № 2693-2 автори (представники фракції «Європейська солідарність») зареєстрували 29 травня.

З підготовленим робочою групою драфтом нової редакції законопроєкту «Про медіа» № 2693 можна ознайомитися на сайті «Детектор медіа».

Аналіз законопроєкту від Інституту масової інформації можна прочитати тут: частина 1, частина 2.

Аналіз законопроєкту від експертки «Детектора медіа» Галини Петренко читайте тут: переваги й недоліки доопрацьованого законопроєкту «Про медіа».

Теги по теме
Новости Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом