Шешори у Карпатах: оздоровча відпустка в оточенні гір і лісів
Шешори у Карпатах: оздоровча відпустка в оточенні гір і лісів

Шешори у Карпатах: оздоровча відпустка в оточенні гір і лісів

Пандемія коронавірусу зруйнувала всі плани на відпустку за кордоном через закриті авіашляхи та зупинку транспорту. Однак це хороша нагода влаштувати свою відпустку-2020 в Україні і познайомитися із новими місцями.

ТСН.ua розповідає, де в Україні сховалася Шрі-Ланка, яке місце на мапі країни не поступається швейцарським краєвидам та де можна побачити екзотичних тварин, не виїжджаючи за кордон.

Не лише відпочити та відновитися, а й оздоровитися можна у карпатському селі Шешори, яке розташоване серед гір та лісів.

Карпатське село Шешори

Шешори розташовані в Івано-франківській області, за сто кілометрів від обласного центру. Це село оточене горами, лісами і простягається біля невеличкої річки. Повітря тут насичене киснем та озоном, а сам клімат м’який, тож відпочинок тут буде приємним та оздоровлювальним. 

Археологи зазначають, що раніше на місці Шешор були інші поселення, а знайдені тут знаряддя праці свідчать про те, що люди тут жили ще за кам'яного віку.

instagram.com/adjy_eva

У Шешорах бережуть українську культуру, тому тут досі займаються ліжникарством, ткацтвом та різьбярством. Ці заняття можна спробувати і самому.

Для тих, хто планує оздоровитися, у Шешорах є і санаторій, у якому проводят лікувальні процедури для людей із хворобами суглобів, шлунково-кишкового тракту, серцево-суддинних захворювань тощо. Також на території Шешор є достатньо туристичних комплексів.

Як доїхати до села Шешори

Тим, хто вирушає у подорож не власним чи орендованим автомобілем, спочатку варто доїхати до найближчого населеного пункту, куди прибувають потяги. Так, в умовах пандемії коронаврусу можна дістатися до міста Івано-Франківськ. Наприклад, за напрямом із Києва сюди курсує 4 поїзда, два з яких - "Інтерсіті".

Ціни на квитки за напрямом "Київ - Івано-Франківськ":

  • місце для сидіння першого класу - 786 грн;
  • місце для сидіння другого класу - 392 грн;
  • місце у вагоні класу "Люкс" - 1564 грн;
  • місце у купейному вагоні - 646 грн.

З Івано-Фаранківська потрібно подолати ще 99,5 км. Це можна зробити орендованим автомобілем або ж автостопом.

facebook.com/nataliya.borodchuk

Де поселитися та чим зайнятися у селі Шешори

Однією з локацій, яку варто відвідати, є хребет "Брусний". Для мандрівників тут прокладені стежки та є вказівники, які не дають збитися з маршруту. 

З вершини Брусного відкриваються краєвиди прилеглих сіл: Брустурів, Шепота, Космача, Шешорів та Прокурави та інших, а вдалині видніються силуети навколишніх хребтів і вершини гір. Один з маршрутів веде до геологічної пам’ятки природи – каменя Олекси Довбуша.

facebook.com/hopenadika

Для тих, хто кому цікаві водойми, в горах між селами Яблунів та Шешори розташувалося озеро Лебедин висоті 650 м. Хоч воно і має порослий вигляд, воно може затьмарити багато інших озер Карпат, адже його глибина - 28 метрів. Тож купатися тут небезпечно, однак помедитувати та відпочити поруч варто.

Одним із найбільш відвіданих місць у селі Шешори є Сріблясті водоспади, або Великий та Малий Гуки. Вони утворилися на річці Пістинька, яка є притокою більшої ріки Прут. Їхня висота - 3 та 5 метрів. Назву Гук водоспади отримали через те, що вода тече надто шумно. 

В літню пору, під час найспекотніших днів вода у річці прогрівається до 25 градусів. Бурхливі пінисті води створюють ефект джакузі.

facebook.com/nataliya.borodchuk

У Шешорах також є санаторій - профілакторій, що розташований на схилі гори Пасічної на висоті 600 м над рівнем моря, серед хвойно-листяних лісів.  Він спеціалізується на лікуванні хвороб суглобів, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також серцево-суддинних захворювань.

Для тих, хто хоче влаштувати імпровізований відпочинок, тут є багато готелів, ціни у яких коливаються від 400 до 1000 грн,  та будиночків, які можна орендувати за суму від 500 гривень за добу.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом