У МЗС пояснили, як працюють для повернення українців, які застрягли в аеропорту Греції
У МЗС пояснили, як працюють для повернення українців, які застрягли в аеропорту Греції

У МЗС пояснили, як працюють для повернення українців, які застрягли в аеропорту Греції

У МЗС пояснили, як працюють для повернення українців, які застрягли в аеропорту Греції.

05/07/2020 - 18:23.

.

Сімнадцятьох українців, які з вечора 4 липня перебувають у поліцейському відділку в аеропорту Афін після того, як їх не пустили на територію країни, повернуть додому найближчим рейсом, «після вирішення усіх питань».

Про це Громадському повідомила заступниця начальника управління консульського забезпечення, начальниця відділу захисту прав громадян та юридичних осіб України за кордоном МЗС України Олена Ялова.

За її словами, наразі ситуація перебуває на контролі керівництва МЗС, департаменту консульської служби та посольства України в Греції.

Тим часом зранку 5 липня українців забезпечили засобами першої необхідності.

«Наразі нам відомо, що 17 громадян України перебувають на території поліцейського відділку аеропорту і направлені відповідні листи, щоб забезпечити їм належні умови тримання до їх вильоту в Київ.

Їм дозволено пересуватися відділком, купувати якісь ще продукти в автоматах, які є на території цього приміщення.

Робиться усе можливе, щоби забезпечити наших громадян усім необхідним, надається консульська правова допомога і поради», — розповіла вона.

За словами Ялової, спершу від українців в Афінах надійшов дзвінок на гарячу лінію посольства України в Греції, а потім — МЗС.

Зранку відвідати пасажирів дозволили консулці, яка «забезпечила їх товарами першої необхідності — засобами гігієни, водою, а також з’ясовувала питання про забезпечення харчуванням спільно з авіалініями».

У МЗС також пояснили, чому громадян відправили до поліцейського відділку.

Кажуть, що спершу їх розмістили в ізоляторах, де, як скаржилися самі пасажири, були несприятливі умови для перебування.

«Їх було переміщено просто з огляду на те, що цілу ніч вони могли провести на стільцях і в тому приміщенні, де їх спершу розмістили, взагалі не було належних умов.

А з огляду на те, що тривалий час вони мали б там перебувати, їх перевезли у цей відділок, який перебуває на території аеропорту, куди переміщають усіх громадян до моменту їхнього повернення на батьківщину», — пояснила Ялова.

Чому українців, яким заборонено в’їжджати до країн ЄС (серед яких Греція), випустили з українського аеропорту, в МЗС коментувати відмовилися.

Так само — й мету в’їзду пасажирів до Греції та причини, з яких громадяни відмовилися підписувати дозвіл на депортацію до України.

«Мета їхнього в’їзду не має значення з огляду на те, що громадянам України заборонений в’їзд на територію країн ЄС за винятком людей, які мають дозвіл на постійне місце проживання і ще деякі категорії, але в даному випадку про них не йдеться, тому ці 17 громадян України й не отримали дозволу», — зазначила Ялова.

Натомість перед плануванням поїздки в МЗС закликають українців уважно ознайомлюватися з умовами в’їзду до країн призначення — для цього на сайті міністерства є спеціальна інтерактивна мапа, яку можна проглянути тут.

Теги по теме
Евросоюз МИД Украины украинцы Греция
Источник материала
loader
loader