В Україні майже відсутні облік і автоматизація на вітчизняних свинокомплексах
В Україні майже відсутні облік і автоматизація на вітчизняних свинокомплексах

В Україні майже відсутні облік і автоматизація на вітчизняних свинокомплексах

Більшість середніх і малих підприємств, навіть тих, що належать до аграрних підрозділів великих фінансово-промислових груп, свиней, корми і ліки рахують «на око».

Відсутність ефективної системи обліку призводить до того, що менеджмент так само «на око» планує приріст поголів’я, закупівлі та витрати кормів і ветеринарних препаратів.

Усе в комплексі призводить до великих перевитрат.

Таку думку висловив Микола Бабенко, генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві та виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі».

Про це повідомляє Landlord, пише agronews.

.«Як правило, ні керуючий, ні тим паче директор чи власник не скажуть, скільки свиней та якого віку є в господарстві на поточний момент, яка вага тварин, скільки споживають корму та скільки мали б споживати, скільки витрачають ліків і скільки мали б витрачати, – поділився Бабенко.

– Тому за документами майже всі свині на українських свинокомплексах ростуть 6 місяців, а за фактом – 7-8 місяців, а то й довше.

Але якщо не виростити свиню до 110 кг за 6 місяців – далі починається втрата прибутку свинокомплексу і часто просто збитки».

За наявності автоматизованого обліку та спеціалізованої програми, яка синхронізується з бухгалтерією, таких випадків просто не може бути, і наявне поголів’я завжди актуальне, а в програмі Піг.

Центр наприклад, є змога ще і собівартість контролювати, в реальному часі, кожної технологічної групи.

Поголів’я супроводжується від народження до продажу.

Це дозволяє здійснювати довгострокове планування, чого на більшості свинокомплексів досі немає.

Такі системи, з досвіду їхнього впровадження Центром підвищення ефективності в тваринництві, вирішують і деякі проблеми з менеджментом, керувати свинокомплексом стає простіше, а у керівника та власника з’являється об’єктивний критерій оцінки роботи підприємства – собівартість.

Источник материала
Поделиться сюжетом