У Мінекономіки розповіли про глибину падіння ВВП України під час карантину
У Мінекономіки розповіли про глибину падіння ВВП України під час карантину

У Мінекономіки розповіли про глибину падіння ВВП України під час карантину

Обсяг реального валового внутрішнього продукту України у січні-травні 2020 року скоротився на 5,9%.

Про це свідчать дані, оприлюднені в огляді економічної активності за січень-травень 2020 року Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

"Скорочення обсягів ВВП оцінено Мінекономіки на рівні 5,9% (у І кв. 2020 р. за уточненими даними Держстату падіння ВВП становило 1,3% (п/п), що наразі відповідає раніше оприлюдненим оцінкам Мінекономіки ("мінус" 1,2%))", - йдеться у документі.

За даними Мінекономіки, у травні результати діяльності більшості видів економічної діяльності продемонстрували уповільнення темпів падіння на тлі пом'якшення карантинних обмежень (зокрема відновлення діяльності більшості торговельно-розважальних центрів, закладів обслуговування населення, продовольчих ринків, а також частково пасажирських перевезень автомобільним транспортом та роботи метрополітену).

Як зазначається, у зв’язку з цим був поліпшений індекс очікувань ділової активності: з 29,9 пунктів у квітні до 37 - у травні.

Водночас наголошується, що значення показника менше 50 свідчить про досить песимістичні настрої бізнесу.

"Негативний вплив поширення у світі COVID-19 (через тимчасове зменшення загальної економічної активності у світі, інвестиційну паузу, зокрема, з боку іноземних інвесторів) та дія стримувальних чинників, сформованих у попередніх періодах, стримували розвиток більшості видів економічної діяльності. Так, за підсумками січня-травня 2020 року скорочення ЗІВ становило 7,3% (падіння на 6,7% у січні-квітні 2020р.)", - додали у міністерстві.

ввп мінекономіки
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України прогнозував, що 2020 року ВВП України може впасти та складати від 4% до 8% у порівнянні з 2019 роком. Падіння ВВП в уряді пояснили світовою економічною рецесією та "традиційно більш вразливою" ситуацією в українській економіці.

У червні Нацбанк заявив, що протягом другого кварталу 2020 року ВВП України продовжить падіння і може скоротитися на понад 5%.

Источник материала
loader
loader