Стереотип про "селянську" українську, – професор пояснив, що заважає говорити рідною мовою
Стереотип про "селянську" українську, – професор пояснив, що заважає говорити рідною мовою

Стереотип про "селянську" українську, – професор пояснив, що заважає говорити рідною мовою

Деяким громадянам України заважає вивчити та говорити рідною мовою те, що ви вважають її нібито "селянською". Австрійський професор заявив, що це повна дурня, а українська – це наспраді світова мова.

Професор Інституту славістики Віденського університету Міхаель Мозер в інтерв’ю Укрінформу розповів, що часто українці вважають, що у великах містах треба говорити російською.

На його думку, деяким українцям заважає вивчити мову саме поширений стереоптип нібито про те, що українська – "селянська" мова.

Мовляв, у великих містах треба говорити російською, і тоді ти виглядаєш як освічена, культурна людина,
– підкреслив професор.

Однак він наголосив, що це цілковита дурня, а українська – чудова мова. "Тож не варто соромитися, коли говориш українською – навіть, якщо це не літературна мова, а суржик. Просто варто працювати над своєю мовою", – вважає Міхаель Мозер.

Австрійський професор особливу увагу звернув на те, що в Україні дердавна мова саме українська, тому її потрібно знати всім громадянам. А от російську – необов’язково, а по бажанню.

Українська – гарно опрацьована літературна мова. Вона єднає українців і не лише в Україні, а й далеко за її межами. Я б узагалі сказав, що українська – це насправді світова мова,
– підсумував професор.

Зауважимо, що Конституційний суд розпочав розгляд справи щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відповідне подання надійшло до суду від 51 нардепа ще в червні 2019 року.


Що передбачає закон про мову / Інфографіка 24 каналу

Теги по теме
Новости Украины Новости политики Австрия Украина – Россия Законодавство Анастасия Зазуляк
Источник материала
loader
loader