У США вперше за 17 років стратили злочинця на федеральному рівні: головне
У США вперше за 17 років стратили злочинця на федеральному рівні: головне

У США вперше за 17 років стратили злочинця на федеральному рівні: головне

14 липня у США стратили вбивцю Деніела Льюїса Лі – за кілька годин після дозволу Верховного суда. Це стало першою за 17 років смертної карою в США на федеральному рівні.

Лі був страчений шляхом смертельної ін'єкції в Терре-Хот, штат Індіана, пише ВВС.

Низка родичів його жертв виступили проти проведення страти зараз і намагалися відкласти її – вони хотіли стати свідками смерті злочинця, але через пандемію коронавірусу приїхати не змогли. 81-річна Ерлін Петерсон, чия дочка, онучка і зять були вбиті Лі, хотіла для убивці довічного ув’язнення, як і його спільнику.

Ким був Даніел Льюїс Лі?

Лі, сторонник "переваги білих", був засуджений за тортури і вбивство сім'ї з трьох осіб в Арканзасі 1996 року. Їхні тіла він скинув в озеро.

Його страту планували на грудень, а потім перенесли на 13 липня. Останнє рішення заблокувала окружний суддя Тані Чуткан – вона задовільнила вимогу родичів жертв, які хотіли побачити страту, але не могли. Це рішення було згодом скасовано Верховним судом.

Що таке покарання на федеральному рівні?

У рамках системи правосуддя США злочину можуть розглядатися у федеральних судах – на національному рівні, або в судах штатів – на регіональному рівні.

Певні злочину, як-от підробка валюти або крадіжка пошти, автоматично розглядаються на федеральному рівні, як і випадки, коли США є стороною справи або справи, пов'язані з конституційними порушеннями. Інші злочини також можуть розглядатися в федеральних судах, залежно від тяжкості.

Смертна кара була оголошена поза законом на рівні штатів і на федеральному рівні рішенням Верховного суду 1972 року, яке скасувало всі на той момент наявні закони про смертну кару.

Згодом, 1976-го, Верховний суд дав можливість штатам поновити смертну кару, а 1988-го уряд ухвалив закон, який знову дозволяв страти на федеральному рівні.

Згідно з даними, зібраними Інформаційним центром страти, 78 осіб були засуджені до смертної кари за федеральним справах у період між 1988 і 2018 роками, але лише троє з них були страчені. Сьогодні у федеральних камерах смертників перебуває 62 в'язні.

Подальші страти

Ще три федеральних страти заплановані на найближчий час. Усі троє ув'язнених винні у вбивствах дітей.

  • Веслі Іра Пурки був засуджений в Міссурі 2003-го за зґвалтування і вбивство 16-річної дівчинки, чиє тіло він розчленував, спалив і викинув у ставок. Його мають стратити в середу, 15 липня.
  • Дастін Лі Хонка, засуджений в Айові 2004 року за те, що застрелив п'ятьох людей, включно з двома дівчатами віком у шість та десять років, має бути страчений в п'ятницю, 17 липня.
  • Кіт Дуейн Нельсон, засуджений в Міссурі 2001-го за зґвалтування і вбивство 10-річної дівчинки біля церкви, має бути страчений наступного місяця.

Усі ці страти планують проводити з використанням ін'єкцію, що містить препарат пентобарбітал.

Ув'язнені стверджують, що препарат порушує їхнє конституційне право не зазнавати жорстокого покарання, оскільки препарат нібито він нібито викликав супутні медичні проблеми.

Чому відновили страти на федеральному рівні?

В адміністрації Трампа минулого року заявляли, що відновлять федеральні страти. У заяві на той час генерального прокурора Вільям Барра йшлося, що "міністерство юстиції домагалося страти проти найбільш злісних злочинців". "Міністерство юстиції підтримує верховенство закону – і ми зобов'язані жертвам та їхнім родинам втілити вирок, винесений нашою системою правосуддя", - сказав він.

Источник материала
loader
loader