Заборона продуктових наборів і зміна бюлетеня: Рада переглянула виборче законодавство
Заборона продуктових наборів і зміна бюлетеня: Рада переглянула виборче законодавство

Заборона продуктових наборів і зміна бюлетеня: Рада переглянула виборче законодавство

Верховна Рада підтримала у другому читанні закон щодо вдосконалення виборчого законодавства.

"За" проголосували 308 народних депутатів.

Згідно з законом, позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові вибори проводяться двічі на рік - в останню неділю березня та останню неділю жовтня. У рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводяться один раз на рік - в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Грошова застава вноситься партією, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії в розмірі 1 тис. мінімальних місячних заробітних плат (станом на день початку виборчого процесу).

У разі президентських виборів йдеться про платіж у 650 мінімальних місячних заробітних плат.

Ще одним нововведенням стало можливе впровадження інноваційних технологій, технічних та програмних засобів під час організації та проведення виборів. Зокрема, йдеться про голосування виборців на виборчій дільниці, проведення підрахунку голосів виборців та складання протоколів.

До того ж парламент проголосував за виборчу квоту в 25%. Таким чином кандидати у депутати, які отримали кількість голосів виборців у розмірі 25% і більше квоти, розміщуються на початку територіального виборчого списку у порядку зменшення.

За рівної кількості голосів, кандидати розміщуються у черговості, визначеній організацією партії під час висування кандидатів. Після кандидатів із 25% квоти розміщують решту - за списком партії.

Також Рада підтримала зміну вигляду бюлетеня.

Окрім цього було вирішено збільшити покарання за злочини та адміністративні правопорушення виборчого законодавства, зокрема, за перешкоджання волевиявленню виборця чи діяльності спостерігача, каратимуть і за підробку документів, спробу підкупити виборців (зокрема, продуктовими наборами, сертифікатами тощо).

Нагадаємо, 15 липня Верховна Рада проголосувала за постанову про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів в Україні на 25 жовтня.

Источник материала
loader
loader