Справа Славоміра Новака: підозру оголосили його колишній заступниці
Справа Славоміра Новака: підозру оголосили його колишній заступниці

Справа Славоміра Новака: підозру оголосили його колишній заступниці

Колишнього керівника "Укравтодору" Славоміра Новака підозрюють в корупції, управлінні організованою злочинною групою і відмиванні грошей. У цій справі підозру отримала і колишня радниця Новака.

Загалом у справі, як повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, вже п'ятьом особом повідомили про підозру.

Кому вже оголосили підозру

  • виконувачу обов'язків голови "Укравтодору" – Славоміру Новаку
  • двом громадянам Польщі: Даріуша З., Яцека П. 
  • іноземному громадянину – представнику однієї з компаній-учасниць тендерів "Укравтодору"
  • громадянці України – ексрадниці керівника "Укравтодору".

Що інкримінують Новаку

Використовуючи своє службове становище в Україні, він просив хабарі. При цьому незаконні збагачення ретельно маскувалися, а гроші –відмивалися. 

Наприклад, Новак створював на території Польщі підконтрольні компанії, поповнював їх статутний капітал. Або у інший спосіб – учасники тендерних процедур Укравтодору могли викупити підконтрольні компанії за суми, які у сотні разів перевищували розмір їх статутного капіталу.

Дії експосадовця українські правоохоронці кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України – Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Що відомо про затримання Новака в Польщі: основне

  • У Польщі 20 липня затримали ексголову Укравтодору Славоміра Новака.
  • Його підозрюють у вимаганні та отриманні майнових і особистих вигод за надання приватним компаніям контрактів на будівництво і ремонт доріг в Україні, а також у відмиванні грошей.
  • Окрім нього затримали також Даріуша З., колишнього командира JW "GROM" та підприємця з Гданська Яцека П. Справа з Даріушем вже завершена, а Яцека ще допитують слідчі.
  • Розслідування проводиться спільно Центральним антикорупційним бюро Польщі, прокуратурою Варшави, САП України і Національним антикорупційним бюро України.
Теги по теме
Новости Украины Новости политики Вероника Климска
Источник материала
loader
loader