"Довго говорили і ставили запитання": у МЗС розповіли подробиці перших перемовин з Іраном у справі збиття літака МАУ
"Довго говорили і ставили запитання": у МЗС розповіли подробиці перших перемовин з Іраном у справі збиття літака МАУ

"Довго говорили і ставили запитання": у МЗС розповіли подробиці перших перемовин з Іраном у справі збиття літака МАУ

Під час двосторонніх перемовин представників України з Іраном у справі про збиття українського літака МАУ під Тегераном 8 січня 2020 року, іранські дипломати пообіцяли забезпечити проведення об’єктивного розслідування та погодилисяна низку умов Києва.

Про це розповів заступник міністра закордонних справ Євген Єнін, голова української делегації на переговорах з Іраном, передає пресслужба МЗС.

"Ми довго говорили і ставили запитання. Нас дуже хвилює, що сталося тієї жаливої ночі у небі над Тегераном. Поки ми не будемо мати всю правду, всю об’єктивну картину, поки ми не побачимо, що іранська сторона провела неупереджене розслідування щодо дозволить виробити заходи для посилення безпеки цивільної авіації в усьому світі, а не тільки в Ірані... іранська сторона обіцяла забезпечити його проведення", - висловився заступник очільника МЗС Євген Єнін.

Зі слів Єніна, під час переговорів сторони порушили низку питань, зокрема:

  • говорили про притягнення винних до відповідальності;
  • забезпечення об’єктивного та прозорого розслідування;
  • відповідальність іранської сторони за збиття українського літака;
  • надання гарантій неповторення подібних інцидентів у майбутньому;
  • забезпечення гідного рівня компенсацій.

Водночас, заступник очільника МЗС уточнив, що він не має ілюзій стосовно переговорів, і те, що відбувся старт перемовин - "це вже добре".

"Мушу визнати, що іранська сторона гідно поводилася і підтвердила свою готовність дотримуватись зобов’язань в рамках міжнародних конвенцій. Ми запланували подовження переговорного процесу", - додав Єнін.

Нагадаємо, перемовини між представниками спеціальної міжнародної координаційної групи та Ірану щодо збитого лайнера МАУ відбулися  30 липня, у Києві. Вони тривали 11 годин. Іран визнав, що це його ракета збила український літак.

Крім того, Іран висловив готовність провести черговий раунд переговорів щодо врегулювання питань, пов’язаних зі збиттям літака авіакомпанії МАУ, у жовтні 2020 року в Тегерані. А також підтвердив готовність виплатити відшкодування. 

Відео Збиття Boeing 737 під Тегераном: що змінилося за півроку після трагедії

8 липня минає півроку із дня збиття українського Боїнга 737 біля Тегерана. Трагедія, що сталася зранку 8 січня, забрала життя 176 людей, 11 з них — українці. Про те, що змінилося за півроку - у сюжеті.   

Збиття Boeing 737 під Тегераном: що змінилося за півроку після трагедії
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader