Державна ОГХК відправила продукцію до Криму - ЗМІ
Державна ОГХК відправила продукцію до Криму - ЗМІ

Державна ОГХК відправила продукцію до Криму - ЗМІ

Титанову сировину, вироблену на Іршанському гірничо-збагачувальному комбінаті Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК), могло бути таємно відправлено на підприємство окупованого Криму.

Про це пише видання Дело з посиланням на розслідування низки ЗМІ і фотоскріни проходження суден.

Сирійське судно SOURIA, занесене до списку санкцій США у 2016 році (за порушення заборони на вхід в територіальні води Криму), вже вдруге завантажується українським ільменітом у турецькому порту Хопа.

Після навантаження екіпаж нібито відключає систему стеження за судами і направляється в Керченську протоку, де позначається пунктом призначення вантажу Кавказ (РФ). В реальності ільменіт ОГХК прямує за маршрутом Одеса-Хопа-Феодосія-Армянськ, де і потрапляє на "Кримський титан", що належить опальному олігархові Дмитру Фірташу.

За даними ЗМІ, ільменіт в Україні купила німецька компанія ITS International Trade & Sourcing GmbH & Co. 17 липня 2020 року стало відомо, що ця невелика за мірками ринку фірма купує 24 тисячі тонн ільменіту виробництва Іршанського гірничо-збагачувального комбінату на 3,7 млн ​​євро з відстрочкою платежу по поставці 15 днів від дати навантаження. Титанову сировину купили по 172 долари за тонну, однак український 54%-й ільменіт торгувався в червні по 260-280 доларів за тонну з доставкою і 190-210 доларів без доставки, повідомляють учасники ринку. Контракт підписав нібито т.в.о. Об'єднаної гірничо-хімічної компанії Пітер Девіс і директор ITS International Trade Олег Цюра.

За словами співробітників Одеського порту, судна з ільменітом відправлялися "в нікуди" - без вказівки порту вивантаження. Зупинити відправку вантажу намагався відділ по боротьбі з контрабандою Одеської митниці.

Ільменіт ОГХК відвантажується в Крим нібито за сприяння керівництва ОГХК і Фонду держмайна. Про це, як пише УНІАН, розповіли портовики.

"З боку ОГХК за забезпечення угоди відповідав член правління Юрій Соловей, близький до екскерівника Адміністрації морських портів України Юрія Васькова. Саме вони, за словами працівників порту, "пушили" завантаження VENTO без певного порту вивантаження. А коли митники затримали відправку, в процес втрутився голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко", - повідомляє видання.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны