Україна втратила 15 млн доларів через непрозорість на тендері з модернізації техніки в Пакистані - ЗМІ
Україна втратила 15 млн доларів через непрозорість на тендері з модернізації техніки в Пакистані - ЗМІ

Україна втратила 15 млн доларів через непрозорість на тендері з модернізації техніки в Пакистані - ЗМІ

Про це свідчить листування та копії документів, які опинилися в розпорядженні Цензор.НЕТ.

Навесні поточного року Головне управління закупівель сухопутних військ Пакистану опублікувало проведення низки тендерів на постачання запасних частин для ремонту танків Т-80 УД і моторно-трансмісійних установок танків "Аль-Халід". Ця продукція є номенклатурою підприємств українського ОПК. Загальна сума тендерів становила близько $36 млн. Держкомпанія "Укрспецекспорт", що входить до складу ДК "Укроборонпром", по низці позицій стала переможцем. Загальна сума її контрактів склала $15 млн. Консультувала "Укрспецекспорт" в цих тендерах компанія Raviana Pakistan Private Limited.

"Raviana консультувала таким чином, що за фактом "Укрспецекспорт" консультував свого консультанта, зливаючи інформацію, отриману від інших партнерів. Джерело: Однак вже 5 червня на сайті Організації з контролю державних закупівель Пакистану було опубліковано оголошення про анулювання тендерів і повторному проведенні торгів. Більш того, з умов повторно відкритих тендерів викреслили важливі вимоги про те, що продукція повинна поставлятися новою, поточного виробництва і від оригінального виробника. Ці зміни вигідні компанії SwissOne (з офісами в ОАЕ і Пакистані), що представляє інтереси компанії "Versor SA" (Словаччина) . Вона пропонує застарілу продукцію виробництва колишнього СРСР зі складів країн Східної Європи, перш за все, з РФ. Це - конкурент ГК "Укрспецекспорт" в тендерах", - повідомляється в розслідуванні.

У нових умовах українські компанії фактично втратили можливість перемогти в тендерах, оскільки старі двигуни танків і запчастини в 2-5 разів дешевші за нові. Джерело: Крім того, в службовій записці від 09.07.2020 на ім'я гендиректора "Укрспецекспорту" Вадима Ноздрі глава Представництва української держкомпанії в Пакистані попереджає про стратегічні наслідки.

"Вперше за історію ВТС між Україною та Пакистаном місцева армія була змушена повернути до федерального бюджету близько $15 млн. Відповідно, її бюджет на 2020/21 рік буде скорочений урядом на аналогічну суму", - йдеться в документі.

"Цілком ймовірно очікувати застосування санкцій з боку пакистанського оборонного відомства проти фірми Raviana і/або ДК "Укрспецекспорт", - попереджає працівник ДК "Укрспецекспорт".

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны