ЄС оновив перелік країн, для яких відкриті кордони
ЄС оновив перелік країн, для яких відкриті кордони

ЄС оновив перелік країн, для яких відкриті кордони

Рада Європейського Союзу у п'ятницю, 7 серпня, повідомила про оновлення списку третіх країн, жителям яких рекомендувала дозволити в'їзд до країн так званої "зони ЄС+". 

Нагадаємо, що мова про 26 держав ЄС (усіх, за винятком Ірландії) та чотирьох асоційованих з Шенгенською зоною країн - Швейцарії, Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну.

З переліку прибрали Марокко.

Спершу в списку було 15 країн, але пізніше з нього викреслили Сербію, Чорногорію та Алжир. Таким чином, як повідомляється на сайті Ради ЄС,  в'їзд до країн "зони ЄС+" дозволений мешканцям Австралії, Канади, Грузії, Японії, Нової Зеландії, Руанди, Південної Кореї, Таїланду, Тунісу та Уругваю.

У ньому також присутній Китай, але за умови, що Пекін дозволить в'їзд для резидентів ЄС. При цьому мешканці Андорри, Монако, Сан-Марино та Ватикану прирівнюються до резидентів ЄС.

Рішення щодо внесення або виключення країн з цього списку ухвалюється на основі кількох критеріїв. Зокрема, кількість нових випадків інфікування за останні два тижні на 100 тисяч населення має бути близькою чи нижчою, аніж середній рівень у ЄС на 15 червня.

Окрім того, кількість заражень має бути стабільною або знижуватися, а в країні загалом мають вживатися протиепідемічні заходи.

Представники країн ЄС домовилися регулярно переглядати відповідний перелік, а нинішня заборона діє лише на необов'язкові подорожі до Шенгену. Це означає, що до країн ЄС і так можуть в'їхати їхні громадяни та люди з дозволом на проживання у них.

З країн, які не потрапили до списку, наприклад з України, і надалі можна буде здійснювати обов'язкові подорожі. Такими вважають, зокрема, поїздки для навчання чи сезонної роботи. Також йдеться про медперсонал, працівників транспорту та висококваліфікованих працівників, якщо їхню роботу неможливо виконати віддалено або відкласти. Однак, на практиці, кожна держава ЄС самостійно вирішує, кому дозволяти в'їзд.

Нагадаємо, що через пандемію COVID-19 багато країн залишають свої кордони закритими для мандрівників, зокрема, для українців. Втім, улюблені курорти наших співгромадян радо приймають усіх охочих відпочити. Йдеться про Туреччину, Єгипет, Албанію і Чорногорію. 

Відео Чорногорія внесла Україну до "зеленої зони"

Чорногорія внесла Україну до так званої зеленої зони і відсьогодні дозволила в`їзд до своєї країни. Йдеться, зокрема, при поїздки на авто. Досі ж наші співвітчизники могли потрапити до курортної Чорногорії лише авіаційним транспортом. Також більше немає потреби у наявності негативного ПЛР-тесту.  Його потрібно було робити за 72 години. Нині для України відкриті кордони 38-ми країн світу. У списку як ті, що пускають без жодних умов, це зокрема Албанія, Туреччина та Єгипет. Так і ті , які ввели певні обмеження.

Чорногорія внесла Україну до "зеленої зони"
Источник материала
loader
loader