Польща скликає екстрений саміт ЄС через ситуацію у Білорусі
Польща скликає екстрений саміт ЄС через ситуацію у Білорусі

Польща скликає екстрений саміт ЄС через ситуацію у Білорусі

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій виступив з ініціативою провести надзвичайний саміт Європейського союзу через ситуацію в Білорусі після президентських виборів у неділю, 9 серпня. 

Заява з'явилася у понеділок, 10 серпня, на офіційному сайті польського уряду.

Прем'єр Матеуш Моравецкій в листі до голови Європейської ради Шарля Мішеля і голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйен закликав організувати надзвичайний саміт ЄС у зв'язку з подіями в Білорусі.

"Польща несе відповідальність за своїх найближчих сусідів. Після президентських виборів у Білорусі 9 серпня 2020 року уряд застосував силу проти своїх громадян, які вимагають змін у країні. Ми повинні підтримувати білорусів солідарно в їх прагненні до свободи", - йдеться у повідомленні. 

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори. За попередніми даними білоруського ЦВК, Олександр Лукашенко вшосте виграв президентські вибори і з результатом понад 80 відсотків. Кандидатку від опозиційних сил Світлану Тіхановську, за попередньою інформацією, підтримали тільки сім відсотків виборців.

Після закриття дільниць у країні почалися масові протести. Станом на 10:00 10 серпня відомо про щонайменше 213 затриманих. У Білорусі порушиликримінальні справи за нібито насильство щодо співробітників міліції з боку протестувальників і масові заворушення.

Відео Після завершення голосування на президентських виборах Білорусь охопили протести

У Мінську практично не залишилося великих груп протестувальників, ОМОН по дворах полює на поодиноких мітингарів - поки такий підсумок першої ночі протестів у Білорусі. Там після завершення голосування на президентських виборах тисячі людей вийшли на вулиці. Проти мітингарів застосували сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети. Повідомляють про поранених та численні затримання. За попередніми офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг у першому турі виборів з результатом майже 80 відсотків – прихильники опозиції заявляють про тотальні фальсифікації.  

Після завершення голосування на президентських виборах Білорусь охопили протести
Источник материала
loader
loader