Протести в Білорусі: заява народних депутатів України про події
Протести в Білорусі: заява народних депутатів України про події

Протести в Білорусі: заява народних депутатів України про події

Народні депутати України висловили підтримку білоруському народу і закликали владу країни-сусіда обирати органи влади у правовий спосіб. Відповідну заяву парламентарів оприлюднила нардепка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

Нардепи закликали до демократичних виборів

Нардепи з занепокоєнням стежать за подіями, що розвиваються у Білорусі після голосування за главу держави. Заяву від імені українських парламентарів Кравчук опублікувала у фейсбуці.

З огляду на близькість та спорідненість народів наших країн, вважаємо за необхідне висловити підтримку волі білоруського народу обирати представницькі органи влади, включно з президентом, у демократичний правовий спосіб. Український народ заплатив високу ціну за відданість цим принципам,
– мовиться у заяві.

Влада має дати відповіді на питання протестувальників

Також у заяві зазначено, що протести у Білорусі розпочались після численних повідомлень про фальсифікацію виборів та й про непрозору виборчу кампанію.

Закликаємо представників відповідних гілок влади та державних інституцій нашої дружньої країни-сусідки якнайшвидше надати достовірні та чіткі відповіді на питання протестуючих,
– зазначили нардепи.

Звернення, мовиться у дописі Кравчук, закликають підтримати усіх депутатів демократичних фракцій Верховної Ради.

Протести у Білорусі: головне

  • ЦВК оголосила перші результати президентських виборів у Білорусі. Згідно з ними, перемогу з величезним відривом здобув Олександр Лукашенко – понад 80. А його головна опонентка Світлана Тихановська набрала лише близько 10 %.
  • Білоруси заявили, що вибори були сфальсифікованими й вийшли на вулиці міст на протест. Одразу після того, як закрилися виборчі дільниці в Білорусі силовики почали затримувати людей.
  • У Мінську сталися масштабні сутички з ОМОНом, ті залучили рушниці із гумовими кулями, водомети.
  • Лише близько третьої ночі протестувальники стали залишати вулиці Мінська, де відбулися криваві сутички.
  • Правозахисники повідомляють про одного загиблого – на нього наїхав спецтранспорт. У лікарнях є важко травмовані.
Теги по теме
Новости Украины Беларусь Новости политики Протесты в Беларуси Ирина Пундор
Источник материала
loader
loader