Байден про вибори у Білорусі: не схоже на лідера, який виграв демократичні вибори
Байден про вибори у Білорусі: не схоже на лідера, який виграв демократичні вибори

Байден про вибори у Білорусі: не схоже на лідера, який виграв демократичні вибори

Суперник Дональда Трампа на виборах президента США Джо Байден висловився про сутички та вибори президента у Білорусі. Він опублікував свою заяву.

"Демократії будуються на простій концепції, згідно з якою громадяни мають право обирати своїх лідерів і мати вплив на майбутнє своєї країни. Після систематичних репресій режиму Олександра Лукашенка протягом останніх 26 років, народ Білорусі вимагає, щоб його голоси були почуті", - заявив кандидат в президенти.

За його словами, "після президентських виборів, затьмарених фальсифікацією, мирно протестують громадяни вимагає точного підрахунку голосів, зустрілися з поліцейськими, які застосували світлошумові гранати, сльозогінний газ і гумові кулі. Режим Лукашенка відключив доступ в Інтернет, заарештував протестуючих і незалежних журналістів і спробував заткнути рот іноземним спостерігачам".

"Все це не відповідає вчинкам політичного лідера, впевненого в тому що він переміг на справедливо проведених виборах", - додав він.

Байден підтримав протестувальників і закликав президента республіки Олександра Лукашенка утриматися від насильства.

"Я підтримую тих, хто закликає до прозорого і точного підрахунку голосів і звільнення всіх політичних ув'язнених. Я також закликаю президента Лукашенка поважати права мирних протестувальників і утримуватися від подальшого насильства", - додав політик.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі пройшли вибори президента. Після оприлюднення даних перших екзитполів, білоруси вийшли на акції протестів у багатьох містах країни.

Сталися перші сутички з ОМОНом, правоохоронці використовували світлошумові гранати, резинові кулі та водомети. Інтернет не працював на території країни усю ніч. Після першої ночі протестів міліція затримала 3 тисячі протестувальників, понад 100 осіб були поранені гумовими кулями.

10 серпня ЦВК Білорусі оприлюднило результати виборів. Згідно з офіційними даними, Олександр Лукашенко переміг з результатом 80,23%. Його головна опонентка Світлана Тихановська отримала 9,9% голосів. Вона не визнала результати виборів та оголосила себе переможцем. 11 серпня зранку Тихановська виїхала до Литви.

Ввечері 10 серпня тисячі білорусів у десятках міст країни вийшли на акції протесту. Правоохоронці розганяли мітингарів водометами, світло-шумовими гранатами та кулями, але протести не вщухали. В результаті вибуху гранати загинув перший протестувальник, десятки поранених, серед яких є журналісти.

11 серпня зранку опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Деякі заводи вже відмовляються працювати.

Відео У Білорусі через масштабні протести можуть запровадити надзвичайний стан

У Білорусі через масштабні протести можуть запровадити надзвичайний стан. Про це повідомляють місцеві ЗМІ. Під час сутичок зі спецпризначенцями загинув один протестувальник, у білоруському МВС запевняють - у нього в руках підірвався вибуховий пристрій. Поранених цієї ночі багато, за даними журналістів, рахунок іде на сотні. Травми – осколкові: від світло-шумових гранат та гумових куль. Більше про протестну ніч – у сюжеті.

У Білорусі через масштабні протести можуть запровадити надзвичайний стан
Источник материала
loader
loader