Посол у Словаччині став першим білоруським дипломатом, який підтримав протести в країні
Посол у Словаччині став першим білоруським дипломатом, який підтримав протести в країні

Посол у Словаччині став першим білоруським дипломатом, який підтримав протести в країні

Білоруський посол у Словаччині та колишній помічник Олександра Лукашенка Ігор Лещеня публічно висловився на підтримку протестувальників у Білорусі. Це перший середдійсних дипломатів країни, хто зробив таку заяву. 

Відеозвернення Лещені опублікувало видання "Наша Ніва". 

"Я солідарний з тими, хто вийшов на вулиці білоруських міст з мирними ходами, щоб їх голос був почутий. Як уродженець міста Жодіно, я з вами, робочі "БелАЗ" і "Ковальського заводу важких штамповок". Я щиро сподіваюся, що майбутнє моєї Білорусі буде засновано на сприйнятті думок всіх верств суспільства і представників різних політичних сил. Білоруси вистраждали це право!", - сказав він. 

Лещеня також додав, що згідно з Конституцією єдиним джерелом влади у Білорусі є народ. "Як і всі білоруси, я шокований історіями про тортури та побиття громадян моєї країни", - заявив він. 

Олександр Лещеня працює послом Білорусі в Словаччині від липня 2016 року, до цього він очолював диппредставництва Білорусі в Єгипті та Ізраїлі. Також у 2002-2006 роках був помічником Олександра Лукашенка з зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних питань. 

Офіційний МЗС Білорусі цю заяву ніяк не коментував, однак зазвичай такі публічні звернення мають бути затверджені за попередньої згоди міністра закордонних справ.


Нагадаємо, у столиці Білорусі в суботу, 15 серпня, декілька сотень протестувальників прийшли під будівлі двох найбільших державних телеканалів - "Білорусь 1" і ОНТ.Під стінами вони скандували "Правду", "Живе Білорусь" і тримали плакати, які засуджують насильство. 

Источник материала
loader
loader