Стало відомо, як Україна може відповісти Білорусі за видачу "вагнерівців" Росії
Стало відомо, як Україна може відповісти Білорусі за видачу "вагнерівців" Росії

Стало відомо, як Україна може відповісти Білорусі за видачу "вагнерівців" Росії

29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнер», 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були й ті, хто воював проти України на Донбасі.
ПВК Вагнер - дипломат пояснив варіанти реакції Києва на видачу вагнерівців РФ / скріншот відео
ПВК Вагнер - дипломат пояснив варіанти реакції Києва на видачу вагнерівців РФ / скріншот відео

Про це пише РБК-Україна з посиланням на джерела у дипломатичних колах.

Серед варіантів – тимчасове зупинення співробітництва з питань екстрадиції, скасування запланованого на жовтень «Форуму регіонів України й Білорусі» в Гродно, а також замороження роботи різних двосторонніх груп.

За інформацією співрозмовника, призупинення екстрадиції було б дзеркальною відповіддю на демарш офіційного Мінська в історії з виданням бойовиків ПВК «Вагнер» – учасників війни Росії з Україною.

При цьому, зауважив дипломат, білоруські правоохоронці звертаються до українських колег з запитами частіше, ніж навпаки.

Група "Вагнера" в Білорусі: що було раніше

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнер», 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були й ті, хто воював проти України на Донбасі.
  • За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.
  • Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції. 9 серпня він повідомив, що отримав від російського лідера Володимира Путіна лист на п'яти сторінках з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими «вагнерівцями».
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити по видачі 28 бойовиків ПВК «Вагнера». Всім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом «вагнерівців». У Генпрокуратурі РФ стверджують, що передача вказаних осіб здійснена в «суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства РФ і Білорусі».

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Яна Ставська

Источник материала
loader
loader