Страйк медиків і погрози члену Координаційної ради: що відбувається в Білорусі 20 серпня
Страйк медиків і погрози члену Координаційної ради: що відбувається в Білорусі 20 серпня

Страйк медиків і погрози члену Координаційної ради: що відбувається в Білорусі 20 серпня

Вже дванадцятий день поспіль білоруси протестують проти фальсифікацій під час виборів президента. В країні продовжується загальнонаціональний страйк – робітники великих підприємств відмовляються працювати. До них, зокрема, приєдналися медики.

Про те, що відбувається в 12-й день масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Протести та страйки 20 серпня: головне

Медики – серед страйкарів

Від ранку 20 серпня на вулиці вийшли працівники Республіканського науково-практичного центру "Кардіологія". Вони страйкують неподалік від місця роботи: дехто тримає плакати, а дехто – біло-червоно-білі прапори.

Як страйкують медики: відео

Люди вийшли на акцію проти насилля. Зауважимо, що автомобілі, які проїжджають повз страйкарів, – сигналять та так висловлюють їм свою підтримку.

До страйку приєднуються і ветеринари.

Також у страйку до "повалення режиму" беруть участь шахтарі. До акції долучилися кілька десятків людей.

Шахтарі теж страйкують: відео

Мирна акція працівників культури

У Бресті о 17 вечора запланована мирна акція працівників культури. Художники, письменники, поети, дизайнери та люди мистецтва зберуться на сходах виставкового залу на вулиці Радянській.

Усі вони планують висловити свою солідарність з народом.

У Вітебську на огорожі школи №45 небайдужі батьки та колишні учні розвісили свої грамоти та плакат у знак протесту проти фальсифікацій. До слова, ця школа – одна з найбільших виборчих дільниць міста.

Реакція влади

Тим часом біля приміщення Белтелерадіокомпанії, яка донедавна теж страйкувала, поставили пропускні пункти. До самого приміщення не пропускають та кажуть, що там "відбувається захід".

А ось працівників Белмедпрепаратів влада попередила про "м’які затримання" в разі страйку.

Погрози члену Координаційної ради

Павлу Латушку, який донедавна був директором театру імені Купала в Мінську, а зараз є членом Координаційної ради опозиції, приходять погрози.

Латушко від початку протестів у Білорусі не побоявся відкрито висловлювати свою громадянську позицію та усіляко підтримував демонстрантів. За це міністр культури Білорусі звільнив його з посади директора театру 17 серпня. Вольового чоловіка прийшли підтримати сотні мінчан, вони під Купальським театром аплодували йому та кричали "Браво!".

Тепер же Латушко – член Координаційної ради опозиції і йому весь час приходять погрози. Ба більше – в ніч на 20 серпня невідомі люди облили червоною фарбою фасад його будинку.

Про це Латушку повідомили його друзі. Свою сім’ю чоловік вже відправив за кордон.

Латушко будинок
Закиданий фарбою будинок Латушка / "Радіо Свобода"

"Друзі надіслали мені ці фото порівняно недавно. Я вивчаю їх, аналізую і думаю, як це зробити. Я не маю часу прийти особисто і подати заяву правоохоронцям. На жаль, ми побудували країну, де правоохоронні органи не захищають права та інтереси наших громадян. Я не проводив вдома кілька днів. Моя мати, яка тимчасово проживала зі мною, покинула Білорусь. У мене немає таких планів, хоча лише вчора я отримав кілька погроз і пропозицій негайно виїхати з Білорусі", – розповів він.

Він додав, що йому зокрема погрожували "жорстоким затриманням".

Мене "попередили" про рішення: затримати мене жорстоко із застосуванням максимального насильства. Мені навіть запропонували чартерний рейс в одну з країн, а також дипломатичну машину, щоб я міг негайно виїхати з Білорусі та не приєднатися до роботи Координаційної ради,
– додав він.

Латушко
Окрім того, Латушку приходять погрози / Фото "Радіо Свобода"

Коротко про протести у Білорусі

  • Після оголошення результатів президентських виборів у Білорусі 9 серпня люди почали масово виходити на вулиці. Річ у тім, що білоруси не погоджуються з перемогою Олександра Лукашенка та вважають вибори сфальсифікованими.
  • ОМОН з самого початку мирних протестів жорстоко розганяв та затримував активістів. Дехто з протестувальників просиділи у СІЗО декілька днів без можливості зв'язатися з рідними. Ба більше, силовики катували та мордували активістів.
  • Вже 11 днів поспіль білоруси влаштовують мирні мітинги протесту, страйки та демонстрації. Люди вимагають: провести чесні вибори, звільнити усіх політв'язнів та покарати ОМОНівців, яки били та катували мирних демонстрантів.
  • Станом на 18 серпня у Міністерстві внутрішніх справ Білорусі підтвердили загибель трьох учасників протестів у Мінську. Водночас правозахисники повідомляють про 5 жертв, серед них – Олександр Тарайковський та Олександр Вихор.
  • 19 серпня стало відомо про загибель Геннадія Шутова. Чоловікові поранили в голову у Бресті, коли він просто йшов вулицею.
Теги по теме
Беларусь Протесты в Беларуси Ирина Выхрущ Ирина Пундор
Источник материала
loader
loader