Безкоштовні екскурсії перед виборами: Як "Слуга народу" будує сітку в Дніпрі
Безкоштовні екскурсії перед виборами: Як "Слуга народу" будує сітку в Дніпрі

Безкоштовні екскурсії перед виборами: Як "Слуга народу" будує сітку в Дніпрі

Безкоштовні екскурсії перед виборами: Як "Слуга народу" будує сітку в Дніпрі

02.09.2020

Оригінал на сайті 49000.COM.UA

Стрімкі перемоги на президентських і парламентських виборах Зе-команди залишилися в минулому. До місцевих виборів, які пройдуть 25 жовтня, президентська "Слуга народу" підходить зі стабільно просідаючим рейтингом і внутрішніми чварами, а на місцях під зеленими прапорами висуваються ставленики олігархів. Останні не звикли вибирати методи, щоб протягнути в місцеві ради Своїх людей.

Так, першим номером за списками від "Слуги народу" до Дніпропетровської обласної ради йде одіозний ставленик олігарха Коломойського Святослав Олійник. А на посаду мера Дніпра від " СН " балотується головлікар лікарні Мечникова Сергій Риженко. З урахуванням того, що Мечникова знаходиться в обласному підпорядкуванні, Олійник, як голова обласної ради, має важелі впливу на Риженка.

Свої рейтинги самі члени Зе-команди в Дніпрі оцінюють всього в 13%. Схоже, Олійник вирішив виправляти ситуацію.

Наприкінці червня народний депутат від "Слуги народу", а тоді ще й один з претендентів на кандидати в мери від Зе-команди Кирило Нестеренко оголошує про організацію безкоштовних екскурсій з Дніпра до Харкова. Людей возять під приводом того, щоб ті могли порівняти більш упорядкований Харків з Дніпром. Агітаційне підґрунтя накульгує в тому плані, що благоустрій Харкова аж ніяк не заслуга Нестеренка чи "Слуги народу", а місцевої міської влади, яка до Зе-команди не має жодного відношення. Але якщо придивитися до ситуації, стає зрозуміла реальна причина цього ярмарку небаченої щедрості від"Слуги народу".

Щоб записатися на екскурсію, необхідно в онлайн-анкеті вказати своє ім'я, прізвище, по батькові, а також серію і номер паспорта.

Останнє нібито необхідно для страховки. Але заява помічниці Нестеренко Христини Брижицької про страховку виглядає непереконливо на тлі відгуків про поїздку.

Варто також звернути увагу на те, що при посадці на автобус не перевіряють списки. Причому, випадок не одиничний. Про подібне писали багато з тих, хто відправився на екскурсію Нестеренко.

З цього виходить, що кінцева мета була саме зібрати вищезгадані дані, а не когось застрахувати. Навіщо ж насправді "слуг народу" збирати особисті дані дніпрян і взагалі організовувати благодійні екскурсії до Харкова?

Координатор Громадянської мережі "ОПОРА", яка стежить за прозорістю виборчого процесу, Вадим Головченко припускає, що це може бути передчасна агітація одного з ймовірних кандидатів на місцевих виборах, адже Нестеренко розглядався Зе-командою в такому ключі.

Варто розглянути ще один варінат.

Одна з наймасштабніших і брудних схем махінацій на виборах — так звана "сітка". Суть її в тому, що самими різними способами збираються дані лояльних до політичної сили виборців. У позитивному відношенні тих, хто з'їздив до Харкова, до Нестеренка сумніватися не доводиться — достатньо прочитати захоплені коментарі Facebook-групі, де координуються екскурсії. Адже люди, яких повезли на безкоштовну екскурсію до Харкова на вихідних, будуть вдячні організаторам. Їх вже можна розглядати як потенційних виборців "слуг народу" в Дніпрі. Плюс, у групі періодично постять політичну агітацію Нестеренка. Наприклад, оплачену рекламу матеріалу однієї з міських газет, де транслюється спіч народного депутата і розповідається про екскурсії до Харкова.

Після збору даних сітку починають обробляти. Відбуватися це може по різному — від смс-розсилки напередодні виборів до розносу агітації або продуктових наборів. Та й самі екскурсії виглядають як непрямий підкуп. Адже ціна на схожі за змістом поїздки до Харкова у туроператорів коливається в районі 450-470 гривень. А Нестеренко возить людей безкоштовно, що перед виборами не дуже-то тягне на благодійність.

Також важливо виділити момент з серією і номером паспорта. Адже саме за паспортними даними виборцю видають бюлетень для голосування на дільниці. З урахуванням того, що обласну і міську виборчі комісії очолили представники "Слуги народу", з'являється ймовірність фальсифікацій за допомогою використання цих даних.

Нагадаємо, Кирило Нестеренко з моменту обрання в Раду знаходиться в близьких відносинах зі Святославом Олійником, який балотується першим номером в облраду від "Слуги народу". А підконтрольний Олійнику Риженку претендує на посаду мера Дніпра від тієї-таки Зе-команди. Простіше кажучи, виглядає все так, ніби Нестеренко вибудовує сітку для того, щоб забезпечити Олійнику і Риженку голоси дніпрян. До виборів залишилося два місяці, а через екскурсії до Харкова вже пройшло чотири тисячі осіб. Про це" слуга народу " хвалився в Telegram-каналі.

Тобто "слуги народу" вже можуть обробляти перед виборами чотири тисячі осіб, а це 0,5% всіх виборців у місті. Якщо екскурсії триватимуть до виборів, ця цифра може зрости, мінімум, в два рази. А в умовах жорсткої боротьби на місцевих виборах 1-2% можуть зіграти ключову роль для підсумків гонки. Це, у свою чергу, може стати квитком Олійника до обласної ради всупереч усім корупційним скандалам і провалам за цю каденцію, а його патрону Коломойському — сісти на потоки грошей платників податків у Дніпрі та області.

Відзначимо, що в 2015 році Партія "Відродження", під стягами якої Олійник йшов до Дніпропетровської обласної ради, також відзначилася масовою роздачею аптечок і безкоштовного медобслуговування для пенсіонерів. Тоді це робили менш скромно-їздили автобуси з символікою партії, а аптечки замість гречки роздавали самі кандидати. Таку роздачу фіксували, наприклад, в Дніпродзержинську (нині Кам'янське). Як і зараз, у тих, кому роздавали аптечки і робили безкоштовне медобстеження, збирали анкетні дані. Схоже, що Олійник на цих виборах вирішив застосувати ті ж методи, змінивши лише форму.

Харківські парки, безумовно, вражають, але і в Дніпрі є Прибережний сквер, Зелений Гай та інші місця — не менш красиві і упорядковані. І щоб їх відвідати, вже точно не потрібно роздавати свої паспортні дані людям, які використовують їх в незрозумілих цілях.

 
#місцеві вибори-2020 #вибори Дніпро #партія "Слуга народу"
Джерело: 112.ua
Источник материала
Поделиться сюжетом