Лукашенко заявив про розгортання половини білоруської армії: "оточили Гродно"
Лукашенко заявив про розгортання половини білоруської армії: "оточили Гродно"

Лукашенко заявив про розгортання половини білоруської армії: "оточили Гродно"

Лукашенко розповів про військові приготування Білорусі / Фото: REUTERS
Лукашенко розповів про військові приготування Білорусі / Фото: REUTERS

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на тлі масових протестів проти результату президентських виборів заявив, що країна розгорнула практично половину своїх збройних сил.

Як повідомляє БЕЛТА, таку заяву Лукашенко зробив на зустрічі з главою уряду РФ Михайлом Мішустіним.

"Ми розгорнули практично половину нашої білоруської армії. Фактично взяли під контроль західні кордони з Литвою і Польщею. І, як я часто говорю, фактично оточили Гродно, щоб протистояти цим загрозам. Напевно, ця демонстрація дала свій результат", - сказав Лукашенко.

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били. Офіційно відомо про трьох загиблих протестувальників, понад 200 людей постраждали.
  • Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу.
  • Протестні акції проходять в країні щодня. Протестувальників затримують.
  • В ЄС почали готувати санкції проти білоруських чиновників. Латвія, Литва та Естонія вже заборонили в'їзд 30 громадянам Білорусі. Серед них - президент країни Олександр Лукашенко.
  • Глава Кремля Володимир Путін підтримав Лукашенка і назвав його легітимним президентом Білорусі.
  • 28 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що в даний час Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в Білорусі. За його словами, Україна підтримує ідею проведення нових виборів президента в РБ.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Дмитро Захаров

Источник материала
loader
loader