НАТО вимагає від Кремля розкрити подробиці програми"Новачок" і міжнародного розслідування
НАТО вимагає від Кремля розкрити подробиці програми"Новачок" і міжнародного розслідування

НАТО вимагає від Кремля розкрити подробиці програми"Новачок" і міжнародного розслідування

Представники всіх країн-членів НАТО зібралися сьогодні в Брюсселі, щоб обговорити висновки німецької лабораторії, які не залишають сумнівів: на життя Навального скоїли замах, тож від Кремля розкрити подробиці програми "Новачок".

Отруєння Олексія Навальногонервово-паралітичним агентом військового класу в НАТО називають приголомшливим, зазначає кореспондент "Радіо свобода" Григорій Жигалов.

В альянсі кажуть, після сьогоднішньої розмови, в якій Німеччина надала докази, — ці докази не викликають сумніву, що Навальний був отруєний речовиною класу "Новачок". В НАТО називають це неповагою до людського життя, серйозним порушенням міжнародного права,  і замахом на основні демократичні права, що вимагає реакції демократичного світу.

Росія зобов’язана тепер відповісти на "серйозні питання", і провести розслідування. "Застосування такої зброї – це жахливо. Це повна неповага до прав людини та порушення міжнародного права. Всі країни-члени НАТО засуджують цю атаку. Росія має співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї для проведення незалежного міжнародного розслідування. Також ми закликаємо Москву повністю відкрити програму, в рамках якої розробили "Новачок"", - каже генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

На уточнююче запитання — чому НАТО вважає, що має "мандат" щось вимагати від Росії в даному питанні, адже атака відбулася не на території альянсу. Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс об'єднують цінності — демократія, верховенство права, персональні свободи. І коли в НАТО бачать, що найпопулярнішого опозиціонера Росії намагаються вбити — це має значення, сказав генсек.

Примітно також, що якщо раніше мова йшла про "прозоре розслідування", тепер у НАТО, як напередодні у заяві від імені всіх країн ЄС, вимагають міжнародного розслідування.

Винні мають постати перед судом, вважають в альянсі. А Москва — має розкрити деталі програми "Новачок" і надати всю інформацію Організації із заборони хімічної зброї.

Нагадаю, Німеччина вже розпочала консультації із цією організацією. А днями керівник організації також засудив використання забороненої міжнародним правом нервово-паралітичної речовини.

Про конкретні санкції проти Росії наразі мова не йде. Але експерти запевняють, що отруєння російського опозиціонера матиме серйозний вплив на стосунки Росії та Заходу.

Источник материала
loader
loader