Fitch Ratings дало прогноз падіння економіки України
Fitch Ratings дало прогноз падіння економіки України

Fitch Ratings дало прогноз падіння економіки України

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings зберегло свій квітневий прогноз, згідно з яким у 2020 році економіка України скоротиться на 6,5%.

Надалі очікується відновлювальне зростання, яке складе 3,8% і 3,5% відповідно у 2021 і 2022 роках.

Про це йдеться в повідомленні агентства.

Як відзначають аналітики Fitch, у другому кварталі 2020 економіка України скоротилася на 11,4%.

"Покращення роздрібних продажів, промислового виробництва і будівництва відображає пожвавлення споживання та інвестицій, у той час як більш швидке виконання видатків у другому півріччі 2020 і більш низькі процентні ставки підтримають відновлення", - йдеться в повідомленні.

Проте ризики погіршення прогнозів Fitch зберігаються, враховуючи невизначеність щодо масштабів і тривалості спалаху коронавірусу, а також тривалості або повторного введення обмежень, особливо з урахуванням повідомлень про зростання числа випадків коронавірусу в Україні.

Fitch прогнозує, що дефіцит розширеного уряду досягне 6,5% ВВП у 2020 році.

Великі дивідендні виплати від державних компаній (1,8% від ВВП) і відновлення збору податків (за винятком податків, пов'язаних з імпортом) підтримали державні доходи, в той час як зростання витрат залишається помірним з початку року і зосереджене на соціальних трансфертах та видатках на охорону здоров'я.

Агентство прогнозує, що фіскальна консолідація буде відбуватися поступово, при цьому дефіцит розширеного уряду скоротиться до 5,4% ВВП у 2021 році та 4,2% у 2022 році.

Хоча уряд заявив, що він має намір реалізовувати ініціативи щодо витрат для підтримки зростання, такі як збільшення мінімальної заробітної плати (на 30% у 2021 році), фактичні темпи бюджетної консолідації будуть залежати від продовження взаємодії з МВФ і доступного фінансування, йдеться в повідомленні.

У Fitch відзначають, що інфляційний тиск залишається помірним (2,4% р/р у липні), але очікується, що інфляція наблизиться до цільового показника НБУ на 5% до кінця 2020 року із-за підвищення цін на енергоносії та продукти харчування, а також відновлення внутрішнього попиту.

Fitch очікує, що інфляція в середньому складе 5,3% у 2021 році та 5,7% у 2022 році.

НБУ знизив облікові ставки до рекордно низького рівня в 6% у червні у відповідь на пандемію, але подальше ослаблення, на думку Fitch, може бути обмежене зростанням інфляційного тиску і значним підвищенням мінімальної заробітної плати у 2021 році.

Загальний державний борг збільшиться до 57,4% ВВП (65,1%, включаючи гарантії) і 60% до 2022 року, з 44,4% (50,4% з гарантіями) у 2019 році.

Fitch прогнозує, що державний борг України стабілізується на рівні близько 60% у 2022-2023 роках.

Источник материала
loader
loader