Мерами низки найбільших міст Франції вперше стали жінки
Мерами низки найбільших міст Франції вперше стали жінки

Мерами низки найбільших міст Франції вперше стали жінки

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Париж, Марсель, Страсбург, Лілль і Нант. У п'яти з десяти найбільших міст Франції за підсумками другого туру муніципальних виборів в кінці червня цього року перемогли жінки. У Марселі, а також в Безансоні, Біарриці, Періге і Пуатьє жінки-мери перемогли вперше в історії, передає УНН з посиланням на сайт французької новинної радіостанції rfi.

Так, в Парижі 61-річна соціалістка Анн Ідальго, що стала в 2014 році першою жінкою-мером французької столиці, була переобрана на свій пост з великим відривом від двох своїх суперниць. Кандидат від соцпартії отримала 48,5% голосів.

У Ліллі 69-річна соціалістка Мартін Обрі ледь зберегла свій пост, обійшовши кандидата від партії "Європа Екологія Зелені" з перевагою в 227 голосів і отримала 40%.

"Це вже четвертий і, як вона сама пообіцяла, останній мандат градоначальника. Ексглава Соцпартії Франції править північним містом вже 19 років - в 2001 році вона стала першою жінкою-мером Лілля", - сказано в матеріалі.

У Нанті сценарій муніципальних виборів був ідентичний паризькому. 41-річна соціалістка Жоанна Роллан, в 2014 році стала першою жінкою-мером міста, була переобрана на свій пост, випередивши двох своїх суперниць з результатом 59,67% голосів виборців, зазначається в повідомленні.

Крім того, в Страсбурзі 39-річна юрист, представниця партії "Європа Екологія Зелені" Жанна Барсегян обійшла суперника від правлячої партії "Вперед, Республіка", набравши 41,71% голосів.

"ЗМІ називають її перемогу "сюрпризом". Обрання Барсегян також вписується в контекст нової "зеленої хвилі" у Франції, коли за підсумками другого туру муніципальних виборів у низці великих міст перемогли представники зелених", - уточнется в статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згідно з прогнозами, до другого туру мерських виборів у Києві виходить жінка - Ірина Верещук

У Марселі, жінка - Мішель Рубірола - стала мером вперше в історії міста. Раніше протягом 25 років його мером був представник правоцентристської партії "Республіканці" Жан-Клод Годен.

Голосування на посаду міського голови проводили муніципальні радники, обрані під час другого туру муніципальних виборів. Рубіролу підтримували "зелені" і представники лівих партій, які утворили блок "Марсельська весна".

63-річна Рубірола, звертаючись до жителів, пообіцяла "покласти край кумівству, створенню політичної клієнтури і правлінню політичних кланів в місті".

Також, вперше жінки-мери були обрані в Біарріці, Періге, Безансоні та Пуатьє.

"У двох останніх містах мерами стали представниці зелених. У Пуатьє 30-річна Леонор Монкодюі обійшла чинного мера-соціаліста Алена Клея, набравши 42,83%. У Безансоні 60-річна дослідниця-еколог Анн Віньо перемогла суперника від правої партії "Республіканці" з результатом 43,83%", - сказано в матеріалі.

Як повідомляв УНН, вже відомо про висунення щонайменше 7 жінок на керівні посади міст і ОТГ на прийдешніх місцевих виборах в Україні.

Так, за крісло мера столиці буде боротися переможниця партійних праймеріз "Слуги народу" Ірина Верещук.

За пост мера в Хмельницькому - Інна Ящук, у Кропивницькому - Ольга Ковальова-Алокілі, в Сумах - парламентарій Тетяна Рябуха, у Миколаєві - Тетяна Домбровська, в Полтаві - Оксана Деркач.

Ще одна жінка буде претендувати на те, щоб очолити Львівську ОТГ - Оксана Юринець.

Цікаво, що в Києві, наприклад, експерти прогнозують вихід у другий тур з Кличком - Ірини Верещук. Також про високі шанси на перемогу жінки говорять і на мерських виборах і в Миколаєві.

Нагадаємо, за словами експерта з питань гендерної рівності Елли Ламах, світові тенденції показують, що настав час жінок-управлінців, які можуть вивести Україну з економічної кризи швидше за чоловіків.

Теги по теме
Франция выборы
Источник материала
Поделиться сюжетом