19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Шпаргалка для споживача: Хто може купити дешевий газ постачальника останньої надії
Шпаргалка для споживача: Хто може купити дешевий газ постачальника останньої надії

Шпаргалка для споживача: Хто може купити дешевий газ постачальника останньої надії

Шпаргалка для споживача: Хто може купити дешевий газ постачальника останньої надії

Із запуском ринку газу для побутових клієнтів 1 серпня виник механізм "постачальника останньої надії" (ПОН), який позиціонується як інструмент страхування для тих, хто залишився без постачання газу в опалювальному сезоні. Як оператора останньої надії під час конкурсу було визначено Газопостачальну компанію "Нафтогаз". Сьогодні вона пропонує клієнтам газ за найнижчою ціною протягом шістдесяти днів. Скористатися послугами оператора можуть далеко не всі. 112.ua розбирався, хто може стати клієнтом оператора і як він працюватиме в опалювальному сезоні.

14.09.2020

Із запуском ринку газу для побутових клієнтів 1 серпня виник механізм "постачальника останньої надії" (ПОН), який позиціонується як інструмент страхування для тих, хто залишився без постачання газу в опалювальному сезоні. Як оператора останньої надії під час конкурсу було визначено Газопостачальну компанію "Нафтогаз". Сьогодні вона пропонує клієнтам газ за найнижчою ціною протягом шістдесяти днів. Скористатися послугами оператора можуть далеко не всі. 112.ua розбирався, хто може стати клієнтом оператора і як він працюватиме в опалювальному сезоні.

Ціна газу від ПОН

На вересень ціну ПОН встановлено на рівні 4,12 грн із ПДВ. Це нижче, ніж ціна "Нафтогазу" для побутових клієнтів на вересень у рамках тарифів "Місячний" - 4,7 грн за куб. м, і "Річний" (за умови укладення контракту на 12 місяців) – 4,73 для тих, хто встигне укласти договір до 15 вересня, і 5,24 - з 15 по 30 вересня. Як бачимо, ціна ПОН нижча також за ціни інших постачальників.

На жовтень ціна ПОН інша: вона змінюватиметься щомісяця. Розрахунки проводитимуться за формулою, затвердженою Міненерго. Нова ціна ПОН публікуватиметься на сайті компанії 25-го числа кожного місяця - за 5 днів до початку місяця постачання. Про це розповів глава Газопостачальної компанії "Нафтогаз України" Максим Рабінович на заході "Нафтогаз на ринку природного газу".

Як повідомлялося, низька ціна ПОН пов'язана з тим, що оператор працює з нульовою торговою націнкою, хоча учасники ринку наполягали на тому, що оператор повинен давати тим, хто залишився без постачальника газу, ціну покарання +15-20% до ринкової ціни. Від такого механізму було вирішено відмовитися.

Новини за темою

Хто може стати клієнтом ПОН

Головні підстави переходу на ПОН – визнання банкрутом чинного постачальника газу клієнта (припинення його господарської діяльності з інших причин – наприклад, відсутність можливості закупити газ для постачання) або скасування (призупинення) ліцензії постачальника регулятором – НКРЕКП. На цих підставах стати клієнтами ПОН можуть як побутові споживачі (звичайні люди, які використовують газ для опалення жител, підігріву води, приготування їжі), так і юрособи (підприємства).

Клієнт не може прийти до ПОН і сказати: "Хочу купувати газ". Для цього потрібно мати законні підстави, розповів Рабінович. За його словами, ПОН вже відмовив у можливості стати його клієнтами двом юрособам, одна з них - держкомпанія, назва якої не розголошується. Одна з компаній намагалася стати клієнтом ПОН і купувати в нього газ за низькою ціною на тій підставі, що за ціною, за якою вона була готова купити ресурс на біржі, їй ніхто його не запропонував. В іншій ситуації - компанія домовилася з постачальником про купівлю газу за вигідною ціною, не оформивши при цьому фінансове забезпечення. Постачальник передумав і відмовив їй у постачанні. Подібні випадки не є підставами переходу на ПОН.

"ПОН не для того, щоб комусь продавати газ дешево - він для того, щоб страхувати, якщо виникає проблема з постачальником, наприклад, у середині місяця постачання", – наголосив Рабінович.

Оператор самостійно ухвалює рішення про згоду або незгоду надавати послуги клієнту. Якщо останній не згоден із вердиктом ПОН і вважає, що має законні права стати його клієнтом, він може оскаржити рішення в суді. Якщо буде доведено, що ПОН відмовив у послузі неправомірно – це може бути підставою для позбавлення його ліцензії на діяльність.

На сьогоднішній день у ПОН поки немає клієнтів як серед побутових клієнтів, так і серед юросіб.

Важлива особливість – клієнт може перебувати на ПОН тільки 60 днів на рік. Таким чином, повторно потрапити на ПОН більш ніж один раз на рік він не може.

Боржники не можуть розраховувати на ПОН

Попри те, що згідно з новими правилами, які почали діяти із запуском роздрібного ринку газу, клієнти нібито отримали право переходити до нового постачальника з боргами, насправді вимога розрахуватися з колишнім постачальником за газ, звичайно ж, збереглася. Про це повідомила член НКРЕКП Оксана Кривенко під час вебінару "Запуск роздрібного ринку газу: чого чекати споживачам?"

У заяві на приєднання (до нового постачальника) споживач декларує відсутність боргу. При цьому старий постачальник виставляє йому через 6 тижнів остаточний рахунок, який споживач зобов'язаний сплатити протягом 10 днів. На підставі наявності старого боргу новий постачальник може відмовити клієнту в підписанні договору з ним. Таким чином, він залишатиметься без газу, поки не погасить борги і не знайде постачальника. Для приєднання до ПОН боржник не матиме підстав.

Схоже, що залишитися без газу можуть побутові клієнти, яких після закінчення адаптивногоCovid-карантину за несплату боргів відрізатимуть від газу.

ПОН як інструмент боротьби за нових клієнтів

Основна боротьба за побутових споживачів на ринку газу зараз розгортається між найбільшими гравцями - "Нафтогазом", який агресивно завойовує ринок, і традиційними постачальниками – газзбутами, перед якими стоїть завдання утримати клієнтів, зберігши свої позиції.

ПОН може бути використано "Нафтогазом" як зброю в боротьбі за клієнтів, зокрема і з використанням теми боргів. Щоправда, побутових споживачів це особливо не повинно хвилювати - розбірки титанів їх не зачеплять.

На сьогоднішній день взаємні борги учасників газового ринку перед державою і групою "Нафтогаз" досягають 100 млрд грн. Вони виникли переважно у зв'язку з недосконалістю регулювання ринку. 

Зараз у Верховній Раді активно просувається ініціатива взагалі списати ці борги. Її підтримують оператори ГРС, у тому числі ті, які входять до найбільшого об'єднання - "Регіональної газової компанії" (РГК), і не підтримує "Нафтогаз".

"Нафтогаз" має намір домагатися стягнення боргів, у тому числі і з операторів, які входять до РГК, у судах. Якщо суд борги підтвердить, а оператор ГРС не зможе його погасити, він може позбутися ліцензії або ж НКРЕКП може призупинити її дію. У цьому випадку всі клієнти матимуть право перейти на ПОН. Згідно з правилами, які діють зараз, кожен клієнт для цього повинен буде написати заяву. "Нафтогаз" же хоче, щоб діяв механізм автоматичного переходу, за допомогою якого ПОН зможе отримувати дані клієнтів без будь-якої заяви. Отримавши дані споживачів (РГК не розголошує їх), "Нафтогаз" може умовити частину споживачів після закінчення 60-денного терміну на ПОН стати його клієнтом.

Відсутність механізму "автоматичного переходу" грає на руку газзбутам, які в разі втрати ліцензії або припинення їхньої дії у зв'язку із судовим спором через борги матимуть пристойний запас часу, щоб перекинути клієнтів на іншу юрособу зі своєї орбіти. Не виключено, що в тому числі для цього компанія "ЄГАЗ" (трейдер, який постачає газ, у тому числі газзбутам РГК, який працював на ринку постачання природного газу із 2013 року під брендом "РГК-Трейдинг") восени планує вийти на ринок із новим брендом і розвивати сервіси для споживачів роздрібного ринку газу

НКРЕКП повинна була розглядати документ про "автоматичний перехід" 16 вересня, однак у порядку засідання на сьогодні його немає.

Олена Голубєва

#Нафтогаз #поставки газу #тарифи на комунальні послуги
Джерело: 112.ua
Теги по теме
Нафтогаз
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны