МВФ на паузі: Марченко пояснив відмову фонду надсилати місію до Києва
МВФ на паузі: Марченко пояснив відмову фонду надсилати місію до Києва

МВФ на паузі: Марченко пояснив відмову фонду надсилати місію до Києва

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) мала прибути до Києва для перегляду програми співробітництва на. Але у фонді хочуть прояснити ситуацію в Україні.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав в інтерв’ю виданню "Економічна правда".

Очільник Мінфіну пояснив, що відтермінування приїзду місії було пов'язане з кадровими призначеннями в НБУ, "потім вони ці питання зняли", зараз у них "нормальна комунікація з Нацбанком".

"Місія мала приїхати в серпні, з різних причин вони зробили паузу, хочуть подивитися, як буде розвиватися ситуація в Україні", - сказав він.

Міністр назвав пріоритетні події в Україні, за якими слідкує МВФ.

"Питання, які їх цікавлять, в порядку пріоритетності. №1 - ситуація навколо ПриватБанку і Суркісів. №2 - ситуація з обмеженням зарплат для членів наглядових рад та правління. №3 - зареєстровані в Раді законопроєкти, які паплюжать систему корпоративного управління. Вони переживають, особливо щодо цієї агонії проти іноземців. №4 - САП і НАБУ. Ситуацію з антикорупційними органами треба терміново вирішувати", - сказав Марченко.

Крім того, Марченко зазначив традиційні питання МВФ.

"Багато законопроєктів зареєстровано про податкові пільги і преференції. Це їх непокоїть в контексті можливого збільшення дефіциту бюджету. Ми кажемо, що ми проти усіх цих проєктів, тому з позиції уряду все добре. Щодо 2021-го року їх цікавить рамка дефіциту", - додав він.

За його словами, 8 вересня він спілкувався із представниками МВФ, де обговорював проєкт держбюджету на 2021 рік і зазначив, що затвердження бюджету не є умовою МВФ.

Марченко нагадав про плани уряду отримати ще два транші МВФ по 700 мільйонів доларів в рамках діючої програми.

"Що ми плануємо з приводу запозичень? Дійсно, у нас в планах отримати ще два транші МВФ по 700 мільйонів доларів. Від Світового банку також розраховуємо отримати позику. Тобто, якщо цей сценарій справджується, ми можемо сказати, що рік у нас не буде проблем, і тому ці питання по внутрішньому ринку легко можуть перекрити зовнішні джерела запозичень",- сказав Марченко.

Раніше повідомлялося, що міністр фінансів Сергій Марченко очікує завершення перегляду програми stand-by найближчим часом, а також чекає на транші Міжнародного валютного фонду до кінця року. 

Нагадаємо, в червні 2020 року МВФ погодив нову кредитну програму для України на суму 5 млрд доларів. Перший транш у 2,1 млрд доларів Київ отримав 12 червня. У межах програми stand-by заплановані чотири перегляди — за підсумками червня, вересня, грудня 2020 року та червня 2021-го. 

Відео Україна отримає перший транш нової кредитної програми від МВФ

Понад 2 мільярди доларів - перший транш нової кредитної програми від МВФ - Україна отримає вже сьогодні. Про погодження позики, загалом на 5 мільярдів, стало відомо минулої ночі. Уперше в українській історії кредитні гроші підуть у бюджет, із них платитимуть зарплати й пенсії. МВФ не вимагає натомість ні підвищення пенсійного віку, ані збільшення тарифів.

Україна отримає перший транш нової кредитної програми від МВФ
Источник материала
loader
loader