Смоленська авіакатастрофа: опублікували переговори диспетчерів в останні миті польоту
Смоленська авіакатастрофа: опублікували переговори диспетчерів в останні миті польоту

Смоленська авіакатастрофа: опублікували переговори диспетчерів в останні миті польоту

Десять років тому в Росії розбився літак з польською урядовою делегацією на чолі з президентом Лехом Качинським. Ця авіакатастрофа стала другою катастрофою в історії польської авіації за кількістю жертв та наймасштабнішою катастрофою в історії повітряних сил Польщі.

Однією з версій авіакатастрофи – зумисні дії російських авіадиспетчерів. Міждержавний авіаційний комітет оприлюднив розмову керівника польотів та оперативного чергового за хвилини до катастрофи. Про це повідомляє Інтерфакс.

Розмова російських авіадиспетчерів

У день авіакатастрофи поблизу російського міста Смоленськ були погані погодні умови. Саме тому диспетчери обговорювали посадку у московському "Внуково", а також на летовищах Мінська та Вітебська. Розшифровка показує, що пілотам повідомили про метеоумови й необхідність відходу на запасний аеродром.

Керівник польотів: "Передали, по-перше, щоб він був готовий до відходу на запасний, ось, уточнити, скільки у нього палива".

Оперативний черговий: "Я думаю, що головний центр вже розбереться, я сказав, що в Смоленську погоди немає, а там вже розберуться".

Одночасно в екіпажа запитали, чи вистачить палива для відходу на запасний аеродром, на що отримали позитивну відповідь. Пілоти також підтвердили готовність йти на друге коло при досягненні висоти 100 метрів. Але через 4 хвилини екіпаж доповів про вихід шасі та закрилок, а диспетчер підтвердив, що посадкова смуга вільна. Ще через дві хвилини в екіпажа запитують про друге коло, але відповіді вже не було.

Що відомо про Смоленську катастрофу: головне

  • Літак Ту-154 з президентом Польщі на борту, його дружиною та 86 членами урядової делегації розбився 10 квітня 2010 року у Росії біля Смоленська. Загинули всі, хто перебував на борту.
  • Поляки з 2016 року стверджують, що до трагедії причетна Росія. Для пошуку слідів вибухових речовин робили ексгумації тіл загиблих
  • Росія наполягає, що катастрофа сталася через помилку поляків, які пішли на посадку попри погані погодні умови й чомусь не полетіли на запасний аеродром. У підсумку літак зачепив березу і перекинувся.
  • Президент Росії Володимир Путін кілька років тому запропонував польській владі "забути" про катастрофу і розвивати російсько-польські відносини далі, але поляки на це не погодилися.
  • 17 вересня 2020 року стало відомо, що Польща ініціювала арешт російських диспетчерів, які працювали при катастрофі літака президента Леха Качиньського у квітні 2010 року.
  • У президента Росії Володимира Путіна вже виключили видачу російських авіадиспетчерів Польщі.
Теги по теме
Алена Захарова
Источник материала
loader
loader