Кіпр вдруге заблокував санкції Євросоюзу проти Білорусі: вимагає введення обмежень проти Туреччини
Кіпр вдруге заблокував санкції Євросоюзу проти Білорусі: вимагає введення обмежень проти Туреччини

Кіпр вдруге заблокував санкції Євросоюзу проти Білорусі: вимагає введення обмежень проти Туреччини

Представник Кіпру наклав вето на проєкт санкцій проти Мінська, який не може вступити в дію вжеблизько двох тижнів. Це сталося під час зустрічі послів країн-учасниць Євросоюзу в Брюселі в п'ятницю, 18 вересня. 

Про це пише DW. 

"Такий крок Нікосії захищає режим Лукашенка від наслідків його недемократичних і утискних дій", - цитує агентство dpa європейського дипломата, який побажав залишитися неназваним. Водночас Кіпр пояснює свою протидію санкціям проти Білорусі прагненням домогтися введення штрафних заходів ЄС проти Туреччини, яка веде розвідку газу в спірних водах східного Середземного моря.

Таку позицію Кіпру щодо санкцій проти Анкари підтримав держсекретар Франції зі справ Європи Клеман Бон. Він виступає за розгляд варіанту з санкціями, якщо Туреччина продовжить "погрожувати безпеці та суверенітету" Кіпру. 

Напруження між Грецією і Кіпром, з одного боку, і Туреччиною - з іншого - посилилося через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари в східному Середземномор'ї. Туреччина веде нафтогазову розвідку в водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. 

Зазначимо, що 10 вересня Кіпр вже накладав вето проти санкцій, які Євросоюз планує запровадити проти 40 людей, відповідальних за фальсифікацію на виборах в Білорусі, а також за насильство проти мирних протестувальників. 

7 вересня міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек заявив, що санкції Європейського союзу проти білоруських чиновників набудуть чинності не пізніше 21 вересня, а перелік осіб, на яких вони поширюватимуться, можуть розширити. 

Відео Європарламент може прийняти резолюцію, у якій не визнає результати виборів у Білорусі

Європарламент пропонує визнати Координаційну раду опозиції - представницьким органом білоруського народу. За кілька годин євродепутати можуть ухвалити резолюцію із таким закликом. А самі країни ЄС продовжують домовлятися про санкції проти режиму Лукашенка. На прямому зв’язку з Брюсселя - кореспондент Радіо Свобода Григорій Жигалов. Наскільки жорсткою буде резолюція Європарламенту - дивіться у прямому включенні.  

Європарламент може прийняти резолюцію, у якій не визнає результати виборів у Білорусі
Источник материала
loader
loader